Este vorba despre un proiect prin care angajații din sistemul medical ar putea ieși mai devreme la pensie. Inițiativa a venit pentru a reduce numărul cazurilor de epuizare, dar și riscul de deces.

 Potrivit propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sunt vizați cei care au efectuat multe ore de gardă.

Mai mult, aceste ore vor fi considerate ca o vechime în muncă și s evor lua în calcul la stagiul de cotizare.

Totodată, propunerea legislativă prevede și faptul că medicii și asistenții medicali care au efectuat gărzi “beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporțional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, pentru femei, și de 60 ani pentru bărbați”.

“În plus, datorită diferenței de salarizare între medicii pensionabili și cei tineri, fondul de salarii va putea scădea cu peste 30%, putând apărea astfel oportunitatea creării de noi locuri de muncă, iar banii economisiți pot fi folosiți pentru plata a mai multor posturi decât cele eliberate”, sunt de părere inițiatorii propunerii legislative.