Prim-ministrul a dat asigurări privind capacitatea Guvernului de a gestiona prudent şi responsabil politica macroeconomică a ţării.

‘L-am asigurat pe domnul preşedinte că suntem capabili să gestionăm elementele macroeconomice bugetare cu prudenţă ş responsabilitate, într-o manieră responsabilă, de asemenea, ţinând cont de faptul că ţinta noastră înseamnă creştere durabilă, o economie care să-şi recapete avântul şi o creştere a numărului de locuri de muncă. De asemenea, credem că putem fi pregătiţi pentru a intra în zona euro în anul 2015’, a afirmat Ungureanu într-o declaraţie de presă susţinută alături de Van Rompuy.

În privinţa viitorului cadru financiar al Uniunii Europene, Ungureanu a subliniat poziţia României ca Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune să beneficieze de acelaşi nivel bugetar ca în perioada 2007-2013.

‘Am discutat despre cadrul financiar viitor 2014-2020, negocierile vor începe în curând. Am reiterat obiectivul României de a promova în noua proiecţie fiscală un nivel similar al alocărilor pentru Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune ca în exerciţiul bugetar în care ne aflăm acum’, a spus Ungureanu.

În context, el şi-a exprimat speranţa că la 1 iunie premierii statelor Uniunii Europene din grupul ‘Prietenii Coeziunii’ vor oferi o poziţie coordonată la Comisia Europeană şi Consiliul European în privinţa alocărilor bugetare comunitare.

‘Credem că este momentul – şi spre aceasta ne şi îndreptăm la începutul lui iunie – de a construi o opinie comună a statelor membre ale grupului numit Prietenii coeziunii, în aşa fel încât necesitatea de avea un nivel satisfăcător al fondurilor de coeziune să fie recunoscută şi susţinută de interesele economice naţionale şi deci de interesele economice ale UE. Sperăm să putem oferi la 1 iunie o poziţie coordonată a premierilor acestor state către Comisie şi Consiliul European’, a mai afirmat şeful Guvernului.