O nouă greşeală a celor care încearcă să se vindece singuri de COVID-19! Medicul Mihai Craiu atrage atenţia asupra administrării unui medicament.

Tratamentele pentru COVID-19 luate după recomandări eronate vor duce iarăşi la creşterea rezistenţei la antibiotice

Este vorba despre Azitromicină, un antibiotic pe care multe persoane au început să îl ia împotriva noului coronavirus, în urma unor recomandări absolut nejustificate, spune medicul.

Pe lângă faptul că acest antibiotic nu modifică deloc șansa la vindecare și nu previne decesul în pneumoniile severe COVID-19, se va ajunge la o altă situaţie extrem de gravă, afirmă Mihai Craiu.

Azitromicina va deveni o glumă proastă în tentativa de a trata boli bacteriene, în România, pentru se va ajunge la o nouă creştere a rezistenţei la antibiotice, indiferent din ce familie fac parte acestea.

“O singură concluzie – de noul coronavirus vom scăpa cândva, cu un preț mare de suferință și cu multe decese, dar de rezistența bacteriilor la antibiotice NU”, scrie medicul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook, alături de câteva articole care îi susţin explicaţiile.

Postarea integrală a medicului român

“Ultima modă este administrarea în masă a azitromicinei, la toate persoanele cu semne clinice de viroză.

Dovedite sau nu cu infecție COVID-19, mii de persoane au primit, în această săptămână, recomandarea nejustificată (de la rude, prieteni sau din Social Media, unde circulă rețete cu tratamente „miraculoase” împotriva infecției cu noul coronavirus) sau eronată (de la medici de toate specialitățile) să înceapă un tratament cu Azitromicină (eventual prin sms, WhatsApp sau alte căi de comunicare ce presupun lipsa oricărui consult medical).

Absolut aiurea… Pentru că știm deja, de un an de zile, din studiul RECOVERY, că acest antibiotic, din familia macrolidelor, nu modifică deloc șansa la vindecare și nu previne decesul în pneumoniile severe COVID-19.

Ce se va întâmpla când vom ajunge la concluzia că un tratament „în masă” cu azitromicină este o gravă eroare? Nu stiu…

Probabil vor fi căutați, a posteriori, niște țapi ispășitori. In bună tradiție românească!

Azitromicina, unul din medicamentele esențiale (conform listei OMS) va deveni, în viitorul apropiat, o glumă proastă în tentativa de a trata boli bacteriene, aici în România.

De ce?

Pentru că azitromicina stă foarte mult în corpul nostru (timpul de înjumătățire serică este de peste 60 de ore). Săptămâni în șir, după o cură completă.

Și asta produce creșterea rezistenței la antibiotice, prin influențarea rezistomului intestinal.

Știm de 10 ani că administrarea în masă (la copiii africani) a azitromicinei crește net rezistența la toată familia macrolidelor (în care este azitromicina inclusă) și nu previne mortalitatea la copil.

Si crește rezistența îndreptată și impotriva altor antibiotice.

O singură concluzie – de noul coronavirus vom scăpa cândva, cu un preț mare de suferință și cu multe decese, dar de rezistența bacteriilor la antibiotice NU.

Noi românii călcăm accelerația la podea când se arată prăpastia (deceselor prin infecții rezistente la toate antibioticele în uz) în fața noastră… Ca să fim siguri că vom cădea printre primii în ea.”