Un judecator american a hotarat luni ca Microsoft nu trebuie sa plateasca companiei Alcatel-Lucent despagubiri de 1,5 miliarde de dolari, anuland verdictul unui juriu care gasise compania americana vinovata de incalcarea a doua patente, informeaza Yahoo News.

Compania de telecomunicatii frantuzeasca a acuzat Microsoft ca tehnologia de codare si decodate a fisierelor in format MP3 folosita in programul Windows Media Player incalca doua patente ale sale. Microsoft a anuntat ca a platit 16 milioane de dolari companiei de licentiere Fraunhofer-Gesellschaft din Germania pentru a folosi tehnologia.  

In 2003, inainte de a fuziona cu Alcatel, Lucent a intentat un proces in care acuza partenerii  Microsoft, Dell si Gateway, ca folosesc software-ul Windows, care este construit cu tehnologie patentata de Lucent. Microsoft a negat acuzatiile si a declarat ca platise taxe de licenta.

Tehnologia MP3 a fost dezvoltata la inceputul anilor ’90 de catre Fraunhofer si Bell Labs, care mai tarziu a fost preluata de Lucent.  

Procesul anulat este doar unul din seria de procese intre Microsoft si Alcetel-Lucent pe baza proprietatii intelectuale. Microsoft mai este implicata in procese privind tehnologia folosita la camerele video, codurile de voce, interfata si consola Xbox 360.

 

Sursa: Yahoo News