Meta lansează o aplicaţie separată pentru asistentul său Meta AI

Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, a lansat o aplicaţie dedicată pentru asistentul său bazat pe inteligență artificială: Meta AI.

Noua aplicaţie a fost creată deoarece Meta doreşte să crească utilizarea asistentului său bazat pe inteligență artificială, independent de integrarea sa în platformele sale deja existente: Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram. Noua aplicație va oferi răspunsuri personalizate, folosind elemente specifice conturilor de Facebook şi Instagram ale utilizatorilor săi.

Noua aplicație se va integra cu ochelarii inteligenţi Meta şi va fuziona cu aplicaţia companion deja existentă.

Lansarea noii aplicații marchează şi o mişcare strategică a CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, de a consolida poziţia Meta în peisajul competitiv al inteligenţei artificiale, unde rivalizează cu OpenAI şi Google.

Mark Zuckerberg
SURSA FOTO: Facebook, Mark Zuckerberg

AI-ul de la Meta este alimentat de Llama 4

Meta AI este alimentat de Llama 4, cel mai nou model de limbaj dezvoltat de Meta, proiectat să concureze cu modelele de ultimă generaţie de la OpenAI, Google, Deepseek şi Anthropic. Llama 4 oferă îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte raţionamentul, suportul multilingv şi eficienţa.

Compania americană a găzduit deja primul său eveniment dedicat dezvoltatorilor inteligenței artificiale, numit LlamaCon, axat pe familia de modele „AI Llama”.

Proprietarul Instagram urmează să publice, după închiderea pieţelor, rezultatele financiare pentru primul trimestru. În al doilea trimestru, Meta va începe să testeze un abonament plătit pentru versiunile avansate ale chatbot-ului AI. Totuşi, veniturile semnificative din această iniţiativă sunt aşteptate cel mai devreme anul viitor.

Divizia era numită anterior FAIR, de la Facebook Artificial Intelligence Research

Meta AI (anterior denumită Facebook Artificial Intelligence Research – FAIR) este o divizie de cercetare a Meta Platforms care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială și realitate augmentată.

Meta AI a fost preinstalat pe a doua generație de ochelari inteligenți Ray-Ban Meta la 27 septembrie 2023, ca un asistent vocal.

La 27 februarie 2024, compania americană a anunțat lansarea unei aplicații AI de sine stătătoare, extinzându-și ecosistemul AI dincolo de integrarea social media.

La 23 aprilie 2024, compania americană a anunțat o actualizare a Meta AI pe ochelarii inteligenți pentru a permite intrarea multimodală prin Computer vision.

La 23 iulie 2024, compania americană a anunțat că Meta AI with Vision va fi încorporat în v68 a Horizon OS pe Meta Quest 3 și Quest Pro pentru detectarea obiectelor fizice în modul passthrough, înlocuind software-ul mai vechi de asistent vocal din Horizon OS. Meta AI without Vision este acceptat pe Quest 2.