Orice criză se termină cu o zi de panică. În 2008, bursa de la Bucureşti a fost mai mult roşie decât verde. După scăderi cumulate de peste -30%, a avut parte de o zi de panică, pe 20 martie: BET -7,3%, BET-C -6,72%, pe fondul unei lichidităţi în creştere la 20 milioane de euro.

Ce a provocat această evoluţie într-o zi în care pieţele asiatice au avut parte de evoluţii mixte, cele vest-europene de scăderi temperate, iar DJIA a urcat cu +2,16%? Un investitor străin şi-a lichidat expunerea pe România, ducând BET la cea mai mare scădere din ultimii trei ani. Plauzibil, cele mai afectate au fost titlurile preferate de nerezidenţi: SNP -9%, IMP -8,7%, TLV -6%, BRD -9,5%, TEL -7,1%. Însă, principala cauză a corecţiei rămâne contextul internaţional marcat de criza sub-prime din SUA. Iar cât timp turbulenţele globale nu se vor atenua, şi BVB va avea de suferit ca urmare a globalizării capitalului. Cât de gravă e criza financiară şi cât va mai dura? S-a vorbit în primele faze de 100 miliarde de dolari, s-a ajuns deja la pierderi de peste 200 miliarde de dolari, iar estimările au urca acum la 600 miliarde.

Printre primii care potenţau criza drept periculoasă şi de anvergură a fost Julian Robertson, care anunţa, la sfârşitul lui 2007, că SUA se apropie de o recesiune cruntă. Pe 23 ianuarie 2008, Geroge Soros descria criza, într-un articol din Financial Times, drept cea mai gravă criză financiară de la Al Doilea Război Mondial, semnalând sfârşitul unei perioade de 60 de ani de expansiune a creditelor. Pe 16 martie, a venit rândul lui Alan Greenspan: pentru prima dată, califica criza în termeni gravi, considerând-o cea mai devastatoare de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace. Spre deosebire de investitori, Greenspan a avut o poziţie mult mai temperată la început, însă gravitatea discursului s-a accentuat într-un ritm constant şi susţinut, atitudine demnă de un fost guvernator FED. Pentru Greenspan, imaginea globală a crizei sigur are elemente suplimentare, determinate de experienţa acumulată într-o asemenea poziţie. Semnalele transmise de acesta nu pot fi decât temperate, importante fiind nuanţele care definesc trendul, iar acestea converg spre recesiune.

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008