Pe 14 martie, procurorul general al Turciei a surprins prin anunţul făcut la Curtea Constituţională, de a scoate în ilegalitate partidul islamic conservator aflat la guvernare, AKP. Bursa din Turcia s-a depreciat cu 8%, iar lira turcească, cu aproximativ 5%.

De la începutul anului, indicele ISE 30 al pieţei din Turcia s-a depreciat cu 30%, mai mult ca niciodată, iar calculat în euro, cu aproape 40%. Care este situaţia din punctul de vedere al investitorilor? Având în vedere conjunctura globală negativă, criza financiară existentă, dar şi noile confruntări politice, se prefigureză un moment nefavorabil. În ciuda evoluţiei economice bune din ultimii ani, Turcia se confruntă cu un puternic deficit comercial, fiind dependentă de afluxurile străine de capital. Un exod de capital sau chiar o oprire mai îndelungată a afluxurilor ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie ţara acum. Acest fapt ameninţă mai ales în contextul interzicerii partidului AKP. Fenomenul face parte din lupta, din ultimii ani, dintre puterea militară şi cea judiciară, care s-a concretizat anul trecut, în mai, prin comportamentul a peste jumătate din electorat. O interzicere a AKP s-ar putea dovedi, pentru opozanţi, o uriaşă victorie pirică. Astfel, în momentul de faţă, rămâne deschis deznodământul Curţii Constituţionale privind scoaterea în ilegalitate a AKP.

Mai mult decât atât, conflictul mocnit legat de separarea dintre stat şi religie, care are loc în Turcia de câteva decenii, trebuie să fie luat în calcul de orice investitor şi, într-o oarecare măsură, considerat un factor de risc. Acesta este unul din principalele motive pentru care acţiunile turceşti au fost considerate ca având un risc suplimentar şi, judecând după situaţia existentă, piaţa turcească este cea mai ieftină piaţă de acţiuni din estul Europei. Această evaluare urmează să se modifice şi să devină favorabilă în următoarele luni. După corecţiile recente ale lirei, obligaţiunile turceşti urmează să devină atractive. Raiffeisen Capital Management pune în balanţă oportunităţile şi riscurile, considerând că nu este momentul să părăsească acţiunile şi obligaţiunile turceşti, menţinând, pentru moment, referitor la această ţară, o poziţie neutră în ceea ce priveşte fondul de investiţii. Sunt favorizate în special acţiunile financiare şi industriale. Dacă, însă, contrar tuturor aşteptărilor, o interzicerea a partidului AKP se va produce, faptul va pune lira sub presiune, impunându-se o reeevaluare.

«Acţiunile turceşti au fost considerate cu risc suplimentar.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008