„Săptămâna aceasta vom atinge 20 de milioane de cazuri înregistrate de COVID-19 şi 750.000 de decese. În spatele acestor statistici există multă durere, suferinţă”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferinţă de presă online.

„Mulţi dintre voi sunt în doliu; este un moment dificil pentru umanitate. Dar vreau să fiu clar, există muguri de speranţă şi niciodată nu este prea târziu pentru a inversa cursul epidemiei”. Directoul general al OMS a explicat că „liderii trebuie să se mobilizeze pentru a acţiona şi cetăţenii trebuie să adopte noi măsuri”.

Eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul

Tedros Adhanom Ghebreyesus a menționat câteva țări ale căror eforturi au dat rezultate.

„Mesajul meu este limpede: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă eradicăm eficient virusul, putem deschide societăţile în deplină siguranţă”, a insistat acesta.

„Unele ţări din regiunea Mekong-ului, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să eradicheze virusul rapid”, a spus directorul general al OMS. Conform acestuia, Noua Zeelandă „este considerată un exemplu mondial” după ce a trecut pragul primelor o sută de zile fără niciun nou caz de contaminare.

Acesta a lăudat de asemenea progresele statului african Rwanda, realizate cu ajutorul „unei combinaţii de leadership puternic, acoperirii sanitare universale, cadrelor medicale bine susţinute şi comunicărilor clare în materie de sănătate publică”.

Directorul general al OMS a salutat şi acţiunea rapidă a unor ţări europene, precum Marea Britanie, care a izolat unele zone din nordul Angliei, sau Franţa, care a impus purtarea obligatorie a măştii în unele spaţii foarte frecventate din Paris.