De asemenea, în cazul unghiilor, aspectul și textura lor au fost asociate cu unele boli de inimă și probleme cu tiroida. Acum, o nouă cercetare arată ce s-a descoperit, potrivit Womansworld.

Noi cercetări arată modul în care unghiile pot fi afectate de anumite boli. O revizuire a studiilor publicate în Practical Diabetes a analizat legătura dintre diabet și unghii. Autorul studiului, Rowan Hillson, a observat, în primul rând, că unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină puternică, numită Keratină, și un țesut viu, cunoscut ca matricea unghiilor. Împreună, ele sunt structurile-cheie care mențin unghiile sănătoase. Matricea unghiei este semiluna albă de la baza unghiilor. Ea are nevoie de un aport constant de oxigen și sânge bogat în nutrienți, precum și de o funcție normală a sistemului nervos, pentru a crește și a rămâne puternică. În caz contrar, o matrice slabă le face să devină fragile și subțiri.

Afectează majoritatea pacienților cu diabet

Hillson subliniază că boala vasculară ( prea multă glucoză în sânge) cauzată de diabet este un factor de perturbare a funcției matricei unghiei. În timp, unghiile slăbite devin un teren propice pentru umiditate, ceea ce duce la infecții fungice ale unghiilor. Un indicator- cheie al unghiilor slabe este dacă acestea se rup ușor. Un alt semn este roșeața în jurul unghiilor. Hillson menționează că persoanele cu diabet ar putea observa această roșeață, care este adesea denumită telangiectazie periunguală. Se estimează că aceasta afectează majoritatea pacienților cu diabet și rezultă din anomalii ale capilarelor sanguine din jurul unghiilor. Afecțiunea arată că persoanele cu diabet avansat tind să prezinte capilare dilatate, mai mult decât cele cu stadii incipiente ale bolii.

Nu sunt singurele semne de avertizare

Dar acestea nu sunt singurele semne de avertizare. Aspectul unghiilor de la picioare poate fi și el modificat de diabet. Infecțiile cu ciuperci ale unghiilor, cauzate de diabet și boli vasculare, apar adesea și la unghiile de la picioare. O ciupercă a unghiilor numită onicomicoză poate decolora unghiile de la picioare până la punctul în care acestea par fie albe fie galbene sau ușor verzi.

Un alt semn la care trebuie să fiți atenți la unghiile de la picioare este dacă partea în formă de semilună devine roșie. Hillson spune că o cauză exactă a acestei afecțiuni a unghiilor este neclară. Dar, de obicei, apare la persoanele cu diabet, precum și la cele cu boli de inimă și probleme cu tiroida.