Raul Olajos, consilier judeţean din partea USR, membru CECCAR şi totodată și expert judiciar, s-a arătat revoltat de modificările dezbătute în Parlament referitoare la această lege.

Acesta susține că PSD, alături de PNL au scos ”din sertar” proiectul de lege” și l-au modificat astfel încât, scopul său inițial să fie cu totul altul.

Mai exact, consilierul județean susține că proiectul restrânge sfera de activitate a experților contabili în cadrul expertizelor și de asemenea, blochează o serie de expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, sau Parchete.

Adevărul despre acest proiect de lege

„Asistăm astăzi la o versiune OUG 13 în varianta tehnică și indirectă. Parlamentarii PSD, cu susținerea PNL, au scos din sertar un proiect de lege care vizează activitatea experților contabili și au amendat-o până au deturnat scopul inițial al legii, adică reglemantarea și punerea în concordanță a acestei activități cu interesul public.

Nu doar că proiectul restrânge sfera de activitate a experților contabil în cadrul expertizelor, prin eliminarea expertizelor fiscale (în 2019 a fost pronunţată Hotărârea 6457 a Inaltei Curţi prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală), dar blochează și o serie de expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, Parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor”, a spus acesta.

Pe de altă parte, Olajos subliniază că modificările aduse de liberali și social democrați nu vizează doar organizarea profesională ci inclusiv organizarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, dar și independența acestui corp profesional.

Cum vor fi afectați membrii CECAR?

Mai exact, consilierul județean adaugă că dacă până acum, membrii CECAR puteau profesa liber și își puteau stabili prejudicii în dosare penale instrumentate de DNA sau DIICOT fără influența statală, acum aceștia ar putea avea mâinile legate.

„Pe lânga toate acestea se mai are în vedere și naționalizarea patrimoniului privat în valoare de 50 milioane euro al unei asociații de profesioniști, care și-au construit sedii și instrumente de lucru din cotizații ale membrilor. Prin preluarea patrimoniului, Guvernul are grijă ca viitoarele expertize judiciare sa fie influenţate prin dependența profesiei din fondurile publice. Totodată Ministerul Finanțelor vrea să numească administratori în loc de președinți liber aleși de către membri.

În calitate de membru CECCAR Timiș și expert judiciar știu foarte bine ce înseamnă să poți profesa liber și să poți stabili prejudicii în dosare penale instrumentate de DNA sau DIICOT fără influența statală. Doar așa s-au limitat abuzurile în administrația timișeană, personal expertizând unele dosare care s-au finalizat cu condamnarea și arestarea, de exemplu, a întregului Departament Patrimoniu din Primăria Timişoara condus de Nicușor Miuț.” mai adaugă consilierul judeţean Raul Olajos.