Ministrul Economiei, Lucian Bode, denunţă, în acest context, demersul Opoziţiei de a politiza subiectul scumpirii carburanţilor. Potrivit MECMA, în contractul de privatizare a pachetului majoritar de acţiuni a Petrom, semnat de către Guvernul Adrian Năstase, nu este stipulat că Ministerul Economiei ar putea interveni în stabilirea preţurilor la produsele petroliere.

Conform sursei citate, o renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibilă fără acordul părţilor. Contractul a preluat regula generală în materie contractuală, stipulând că acesta poate fi modificat, completat sau amendat numai printr-un instrument scris, cu acordul ambelor părţi. Astfel, preţurile produselor petroliere, inclusiv carburanţii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piaţa liberă în funcţie de cerere şi ofertă. Aceste preţuri depind de mai mulţi factori cu funcţie variabilă, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană a accizelor pentru produsele petroliere".
Preţul carburanţilor nu a crescut din cauza majorării tarifelor de transport
Ministerul Economiei mai precizează că ponderea tarifului de transport practicat de Conpet S.A. în preţul de vânzare la pompă a produselor petroliere rezultate din prelucrarea tiţeiului este sub 0,676%. În aceste condiţii, MECMA susţine că este imposibil ca majorarea moderată a tarifelor de transport cu un indice chiar mai mic decât cel înregistrat de inflaţia în sectorul serviciilor să fie una din cauzele care a determinat creşterea semnificativă a preţurilor carburanţilor.

Conpet este o companie în coordonarea Ministerului Economiei, concensionarul Sistemului Naţional de Transport al Ţiţeiului, aflat în proprietatea publică a statului, în conformitate cu Legea Petrolului. Activitatea Conpet, sub aspect tehnologic, comercial şi financiar, este reglementată de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Săptămâna trecută, atât Rompetrol cât şi Petrom au scumpit carburanţii ca urmare a cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere. În cazul Petrom, preţul de referinţă al benzinelor comercializate în staţii proprii a crescut cu 12 bani/litru şi cel al motorinelor cu nouă bani/litru. Rompetrol a majorat preţul de referinţă al benzinelor cu 16 bani/litru şi al motorinelor cu până la 12 bani/litru.