„STIMAŢI CONCETĂŢENI,

Medicii de familie vă recomandă să rămâneți în continuare precauți și să respectați regulile generale de
prevenție a infectării cu SARS-CoV-2. Din observațiile noastre am concluzionat că se respectă din ce în ce mai puțin recomandările privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus.

Medicii de familie sunt partenerii dumneavoastră în lupta de stăvilire a infecției cu noul coronavirus. Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtătoare ale noului coronavirus.

În acest context, vă reamintim că este eficient dacă aplicați măsuri simple:

• Folosiți masca de protecție când intrați într-un spațiu închis în care se află alți oameni. Schimbați masca la cel mult patru ore;
• Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.
• Săltați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potenţial contaminată.
• Evitaţi zonele aglomerate de tipul adunărilor publice, zone de trafic intens, zone de recreere.
• Evitaţi strângerea mâinilor,îmbrățișările.
• Păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane, chiar şi atunci când este nevoie să staţi la coadă la un magazin sau la o instituţie.
• Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul bancar/telefonul sau plăţi on-line.
• Optaţi pentru munca la distanţă, în măsura în care aveţi această posibilitate oferită de angajator.
• Măsurile de distanţare trebuie aplicate oriunde, inclusiv în cercul de apropiaţi. Uneori avem tendinţa de a considera că rudele sau prietenii nu ne pot infecta.
• Informaţi-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!”, este transmis în comunicatul SNMF .

Îndemn de a face împreună lucruri simple

„Noi medicii de familie, încă de la începutul pandemiei am răspuns nevoilor medicale ale pacienților noștri cu resurse proprii şi cu devotament. Am fost în activitate în tot acest timp, am avut cabinetele deschise, am sprijinit pacienţii prin oferirea de consultaţii prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice, am făcut triajul cazurilor acute, am acoperit nevoile de consultaţii de alte specialităţi şi ne-am implicat în monitorizarea şi gestionarea cazurilor cronice pe care spitalele şi ambulatoriile de specialitate nu le-au putut primi din cauza pandemiei cu SARS-CoV-2.

Am fost aproape de pacienţii noştri şi de rudele lor venite din străinătate, am comunicat continuu cu persoanele izolate, carantinate, sau suspectate de COVID-19. Am oferit suport pacienţilor noştri şi am acoperit lipsa lor de informare coerentă şi concretă.

Mesajul nostru către populaţie este un îndemn de a face împreună lucruri simple, care ne pot păstra sănătatea individuală şi colectivă şi care ne permit să sperăm la revenirea la o stare de normalitate cât mai asemănătoare cu cea anterioară pandemiei de COVID-19”, transmit medicii.