Autorităţile din Spania vor majora Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), de la 16% la 18%, şi impozitele impuse veniturilor din economii, pentru a strânge 11 miliarde de euro, fonduri necesare acoperirii unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro, transmite Bloomberg.

Veniturile din economii de până la 6.000 de euro vor fi impozitate cu 19%, dobânzile din rezerve mai mari fiind taxate cu 21%, a anunţat ministrul spaniol al Finanţelor, Elena Salgado.

Din cele 11 miliarde de euro pe care autorităţile intenţionează să le strângă prin înăsprirea fiscalităţii, 6,5 miliarde de euro vor ajunge la buget în 2010.

Cu toate că economia Spaniei nu a ieşit din recesiune şi va avea nevoie, probabil, de o perioadă mai mare decât celelalte state din zona euro pentru a-şi reveni, guvernul de la Madrid este printre primele din regiune care majorează taxele pentru a controla deficitul bugetar.

Rată-record a şomajului

Spania are una dintre cele mai mari rate a şomajului din Europa, iar Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că statul va avea, la sfârşitul acestui an, al doilea deficit bugetar ca mărime din zona euro, după Irlanda.

Guvernul estimează că deficitul bugetar de anul viitor va fi de 8,1% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel mai redus decât cel de 8,5% din PIB anticipat în iunie.

SURSA: Mediafax