O „tripledemie” a coronavirusului, gripei și virusului respirator sincițial, cunoscut sub numele de RSV, care s-a extins în Statele Unite, a determinat mai multe orașe din America să încurajeze oamenii să poarte, din nou, mască în spațiile publice interioare, potrivit New York Times.

La nivel național, ratele cazurilor de Covid-19 au crescut cu 58% de la sfârșitul lunii noiembrie. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că există deja 15 milioane de îmbolnăviri și 9.300 de decese din cauza gripei în acest sezon, iar aceste cifre sunt de așteptat să crească în lunile următoare. În ultimul deceniu, decesele anuale cauzate de gripă au variat între 12.000 și 52.000, cu vârfuri atinse în ianuarie și februarie. În timp ce cazurile de RSV par să fie în scădere, ratele de infectare sunt încă ridicate în mare parte a țării.

A venit timpul să purtați din nou masca!

CDC recomandă purtarea măștii în funcție de nivelurile comunitare de Covid-19. Într-un interviu acordat săptămâna trecută, dr. Rochelle Walensky,  șefa CDC, a spus: „Nu trebuie să așteptați recomandarea CDC pentru a purta o mască. A venit timpul să le purtați din nou”.

Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt a îndemnat pe oricine locuiește într-o gospodărie cu risc ridicat să „își pună masca” atunci când se află în spații publice. Gospodăriile cu risc ridicat ar include adulți cu vârsta de peste 65 de ani, femeile însărcinate, persoanele cu o afecțiune preexistentă, cum ar fi boli de inimă, diabet sau boli pulmonare și oricine are sistemul imunitar compromis.

Dovezi solide că masca ajută la reducerea transmiterii mai multor virusuri respiratorii

Există dovezi solide că purtarea măștii ajută la reducerea transmiterii mai multor virusuri respiratorii. O lucrare publicată în 2020 de cercetătorii din Hong Kong a arătat că persoanele bolnave fie de Covid-19, fie de gripă, au expirat mai puține particule virale atunci când purtau o mască chirurgicală.

Totuși, s-a constatat că măștile nu sunt la fel de eficiente pentru rinovirus, care provoacă răceala comună. Un alt studiu din Boston a constatat că eliminarea interdicției purtării măștii, în 2022, a fost legată de aproape 12.000 de cazuri suplimentare de Covid-19.

Care sunt cele mai eficiente măști

Un studiu privind măştile a fost realizat şi de către Universitatea Duke din Carolina de Nord. Au fost analizate 14 tipuri de măşti, iar rezultatele au indicat faptul că cea mai bună soluţie este reprezentată de măştile N95, urmate de măştile chirurgicale cu trei straturi de bumbac. Măștile funcționează prin filtrarea atât a particulelor minuscule de aerosoli prin care se răspândește în principal coronavirusul, cât și a picăturilor mai mari, despre care se crede că sunt responsabile pentru transmiterea VSR.