Dana Ludu tocmai a tras linie sub activitățile pe care dorește musai să le bifeze anul acesta. A pus pe listă și două destinații îndepărtate, unde nu a mai ajuns până astăzi: Toronto și Beijing. Iar bugetul pentru transport l-a pregătit încă de acum trei luni și nu depășește 1.200 de euro. Pentru ambele. Își amintește de experiența pe care a avut-o când și-a plănuit vacanța în Kuala Lumpur (Malaezia), în urmă cu câțiva ani. Până atunci, punctase mai degrabă „vacanțe europene“, cu zboruri scurte plătite la companii low-cost.

„Cultura vacanțelor îndepărate nu era foarte bine conturată la noi. Predomina ideea că orice cursă transatlantică este și foarte scumpă. Privind înapoi, îmi dau seama că lucrurile erau mult mai simple: cu o căutare pe Google ieșeau la iveală curse aeriene chiar și la jumătate din prețul promovat anterior. Singura condiție era să le cumperi cu multe luni înainte de data plecării“, își amintește Dana. Atunci a plătit în jur de 600 de euro spre Malaezia, cu escală în Turcia. Reducerea a fost de aproape 40%, iar pentru cazare și masă nu a plătit mare lucru.

Dana face parte dintre turiștii aceia care, la fiecare început de an, smulg cele mai interesante destinații din lista companiilor aeriene și, fără a sta prea mult pe gânduri, plătesc online și așteaptă cuminți șase – șapte luni.  
Ținând ritmul acestei categorii de turiști și pornind de la opțiunile lor de călătorie, companiile aeriene au campanii speciale la fiecare început de an.

„Lansăm acum cea mai importantă campanie: reducerile pentru prețurile biletelor ajung și la 40%, beneficiind de această ofertă peste 100 de destinații din America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, dar și zona Caraibelor și a Oceanului Indian“, spun reprezentanții Air France KLM.

Minus 40% din prețul pentru Brazilia

Dacă luăm ca exemplu continentul nord-american, prețurile la călătoriile dus-întors încep de la 540 euro pentru Miami, 569 euro pentru Toronto și 584 euro pentru New York, Boston și Montreal. Pentru turiștii care vor să ajungă în Brazilia, au fost puse în vânzare bilete începând de la 599 euro de persoană, dus-întors, ceea ce înseamnă o reducere de 35–40% față de prețul normal al biletului.

„Asia a crescut, de asemenea, foarte mult în ultimii ani, ca destinație. Turiștii își pot achiziționa bilete cu până la 50% reducere, prețurile începând, în acest caz, de la 499 euro pentru Mumbai, Delhi, Beijing și de la 519 euro pentru Hong Kong și Shanghai. Mai mult, pentru cei care doresc să exploreze unul dintre cele mai dezvoltate state din lume, am pus în vânzare bilete spre Singapore de la 559 euro de persoană, dus-întors“, subliniază reprezentanții Air France KLM. Potrivit lor, turiștii vor putea să își facă rezervări cu aceste reduceri până la 26 ianuarie, iar călătoria va trebui efectuată până la 26 iunie 2016, data întoarcerii în țară.

Și britanicii de la British Airways tocmai au lansat bilete reduse către Mauritius (568 de euro), Kuala Lumpur (470 de euro) și Seoul (457 de euro), care pot fi cumpărate până la 2 februarie. Cu o mențiune: românii din vestul țării pot achiziționa Kuala Lumpur și cu 376 de euro, de la Qatar Airways, pe ruta din Budapesta. De altfel, această ofertă poate fi găsită și pe Momondo.ro. Cât de multe bilete ieftine vor vinde companiile la început de an, rămâne de văzut. Un lucru este sigur, însă: anii de recesiune au schimbat, într-un fel, comportamentul consumatorului de vacanțe, care este acum mai atent la detalii și mult mai sensibil la reduceri.