Premierul Olandei, Mark Rutte, se află, miercuri, 12 octombrie, într-o vizită de lucru în România. Vizita acestuia are loc cu două luni înainte de votul decisiv în Consiliul UE pentru o eventuală aderare a României la spaţiul Schengen.

Mark Rutte, prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos Mark Rutte, a anunțat, aflându-se într-o vizită de lucru la Cincu din județul Brașov, că Olanda va furniza către Ucraina capacități suplimentare de apărare aeriană.

„Trebuie să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile, financiare, militare, umanitare, iar atacurile recente la ținte civile din Ucraina reprezintă o escaladare gravă și arată cât de necesar este sprijinul acesta. Și de accea Olanda a hotărât astăzi să trimită capacități suplimentare de apărare aeriană Ucrainei”, a declarat Mark Rutte, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Rutte: NATO lucrează deja de mai demult pe flancul de Est al teritoriului

Premierul Olandei a afirmat că NATO este acum mai puternică decât niciodată.

NATO lucrează deja de mai demult pe flancul de Est al teritoriului, iar desfășurarea militarilor din mai multe țări NATO în acest grup de luptă arată că suntem hotărâți să apărăm teritoriul popoarelor noastre”, a precizat prim-ministrul olandez. Oficialul a apreciat eforturile pe care le face România pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni.

Olanda se opune aderării României la spațiul Schengen

Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, a afirmat că Olanda este reticentă în privința aderării României la spațiul Schengen din cauza că normele statului de drept nu sunt respectate integral în România.

Olanda este ultima țară care încă nu și-a exprimat viziunea cu privire la dorința României de a intra, în anul 2022, în spaţiul de circulație liberă Schengen. Ambasadorul Olandei în România a declarat pentru Europa Liberă că, în acest moment, răspunul Olandei nu ar fi unul pozitiv.

Roelof van Ees, ambasadorul Ţărilor de Jos în România, a oferit pentru Europa Liberă câteva comentarii cu privire la poziţia oficială a Olandei despre aderarea României la spaţiul Schengen.

Răspunsul oficialului nu a fost unul concret și nici afirmativ: „Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a declarat Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees.