Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prezent la a 14-a ediţie a Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, a tras un semnal de alarmă declarând că operatorii de cablu nu pot concura reţelele DTH (Direct-to-Home, direct-acasă) dacă nu vor începe să ofere servicii de calitate.

„Peste trei sferturi dintre sesizările primite de ANCOM se referă la serviciile operatorilor de cablu, în special, în ceea ce priveşte clauzele contractuale, probleme tehnice, probleme de instalare sau modalitatea de facturare”, a declarat, Cătălin Marinescu preşedintele ANCOM.

Numărul total de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale din România a crescut, în primul semestru, de la 5,64 milioane în decembrie 2008, la 5,72 milioane la finele lunii iunie. Dintre aceştia, circa 2,3 milioane de abonaţi sunt deserviţi prin intermediul reţelelor de televiziune prin satelit (DTH). „Rata de penetrare pentru servicii de retransmisie DTH este în creştere, rata de penetrare pentru servicii de retransmisie prin intermediul reţelelor de cablu este în scădere”, a arătat şeful ANCOM.

Potrivit datelor ANCOM, numărul total de furnizori operaţionali este în uşoară scădere, de la 523 la finalul anului 2008, la 498 în prima jumătate a lui 2009. „De notat este faptul că scăderea vine din numărul mai mic de furnizori de televiziune prin cablu, cel al furnizorilor care oferă servicii prin reţele satelit şi prin tehnologie IP rămânând constant”, a afirmat Marinescu. Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale a înregistrat o creştere uşoară, de la 77,1% la finalul lui 2008, la 78,1% la 30 iunie 2009.

Legea infrastructurii în telecomunicaţii, modificată substanţial

„Suntem acum aproape de adoptarea proiectului de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii electronice. ANCOM şi Ministerul Comunicaţiilor au iniţiat un proiect pe această temă încă din 2005, încercând să vină în sprijinul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice. Din cauză că forma în care a fost definitivat proiectul nu a primit toate avizele necesare, am adus între timp modificări substanţiale, pentru a răspunde atât schimbării realităţilor de pe piaţă, cât şi recomandărilor Comisiei Europene”, a spus Marinescu.

Proiectul stabileşte cu mai mare exactitate condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată. O prevedere ce vine în sprijinul industriei este aceea că, în cazul proiectelor de infrastructură realizate cu participarea sau sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, ori finanţate din fonduri publice, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice vor putea beneficia de acces deschis la această infrastructură pentru o perioadă de cel puţin şapte ani, în condiţii tehnice şi economice stabilite cu avizul conform al ANCOM.

În plus, ANCOM vă va pune la dispoziţie pe pagina de internet o bază de date care va include condiţiile de acces pe proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi entitatea responsabilă cu acordarea dreptului de acces.

Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei de la Camera Deputaţilor, a declarat că legea va ieşi, însă probleme vor veni de la televiziunea digitala terestră.

„Cred că va trebui să daţi mâna cu furnizori de hardware şi să mizaţi pe Internetul de bandă largă, Internet pentru care spectrul radio nu  e suficient. Aceasta este singura şansă de supravieţuire pe termen mediu a industriei de cablu. Utilizatorul final vrea acces ieftin la conţinut gratuit”, a spus acesta.