Așa cum ne obițnuiseră, refugiații din Orientul Mijlociu mergeau spre Occident pe traseul Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia – Ungaria. Cum oficialii de la Budapesta au implementat noi reguli în privința stopării afluxului de imigranți, aceștia ar putea apela la o altă rută, cea prin Marea Neagră.

Astfel, România ar fi direct vizată de criza imigranților.

Ar pleca direct din porturile turceşti înspre Bulgaria şi România, pe mare, folosind în primul rând modul clasic de transport, adică ambarcaţiuni mici pescăreşti supra-aglomerate şi pe care traficanţii, în momentul apropierii navelor de patrulare, le sabordează, obligând autorităţile, conform dreptului internaţional al mării, la salvarea tuturor pasagerilor. Sau, pentru transporturi mai mari de persoane, se poate folosi traficul existent de vase Ro-Ro sau transportatoare de containere, adică utilizând pentru traficul de persoane reţelele deja existente ale crimei trans-naţionale organizate pentru traficul de narcotice sau arme”, explică Cristian Unteanu într-un articol pentru Adevărul.

"Rută maritimă care ar putea avea şi o variantă mixtă : transport pe mare şi apoi debarcarea în zona ucraineană, cu un drum ulterior către vest, înspre graniţa României, perspectivă deloc imposibilă datorită haosului existent acum în Ucraina sau a relativei permeabilităţi a graniţelor Republicii Moldova, mai ales la contactul cu Transnistria", adaugă Unteanu.

În afară de rutele amintite, mai există și “traseul Arctic”. Mult mai anevoios, refugiații ar lu-o totuși pe cale terestră, prin estul Mării Negre şi apoi prin Ucraina sau Federaţia Rusă pentru a atinge ţările scandinave, folosind iarăşi rute tradiţionale ale traficanţilor, utilizând călăuze din Cecenia sau Daghestan.

"Avantajul enorm din acest moment al Bulgariei şi României este că, avertizate din timp, au început mai să-şi consolideze dispozitivele de protecţie şi, din ce am auzit ca părere autorizată venind de la specialiştii consultaţi la Bruxelles, există foarte mari şanse ca ele să funcţioneze eficient", se mai arată în editorialul Adevărul.