"Nu ne vom angaja la nimic dacă nu vor locuitorii Gibraltarului", a declarat premierul Cameron, insistând totodată asupra faptului că situaţia din colonia britanică nu va afecta relaţia solidă dintre Spania şi Marea Britanie.

"Am vorbit de Gibraltar şi miniştrii de externe vor continua să vorbească despre viitorul ‘Stâncii’. Avem poziţii diferite, însă vom continua să vorbim pe viitor", a explicat la rândul său şi premierul spaniol.

Reafirmarea poziţiei Marii Britanii cu privire la refuzul negocierilor în privinţa Gibraltarului vine după ce la începutul lunii februarie, secretarul de stat britanic pentru Europa, David Lidington, a avut o poziţie similară, pe care a exprimat-o la Madrid.

Chestiunea Gibraltarului, teritoriu a cărui suveranitate este încă revendicată de Spania, după ce acesta a fost ocupat de forţele britanice în secolul 18, în timpul războiului de succesiune spaniol, şi în cele din urmă cedat în 1713, potrivit prevederilor Tratatului de la Utrecht, este una tradiţională pe agenda de politică externă a Spaniei.
Din opoziţie, actualii guvernanţi (Partidul Popular) s-au manifestat împotriva forului tripartit format de autorităţile din Gibraltar, Marea Britanie şi Spania în 2004 de către fostul ministru al afacerilor externe, socialistul Miguel Angel Moratinos, şi care nu a avut nicio finalitate concretă.
SURSA: Agerpres