"Mesaj din partea Ministerului de Interne. Registrele noastre indică faptul că s-ar putea să nu aveţi dreptul de a rămâne pe teritoriul Marii Britanii. Vă rugăm să ne contactaţi la 08443754636": 39.100 de persoane au primit acest SMS între septembrie 2012 şi iunie 2013, conform autorităţilor britanice.

Mesajelor prin SMS li s-au adăugat înştiinţări prin poşta clasică, e-mail sau telefon fix, ajungându-se astfel la un total de 58.800 de persoane care au fost abordate. "Acolo unde registrele noastre sugerează că anumite persoane se află aici ilegal, este esenţial să le putem contacta pentru că ne dorim ca ele să se întoarcă acasă", a explicat un purtător de cuvânt al ministerului pentru agenţia franceză de presă.

Calificată drept "proactivă" de către guvern, metoda a suscitat critici în Marea Britanie, mai ales din partea unui militant pentru drepturile civice care susţine că a primit el însuşi celebrul SMS, în condiţiile în care trăieşte în Marea Britanie din 1966. "Am fost complet şocat şi uşor oripilat să primesc acel mesaj. Mă aflu aici din 1966, când am venit cu părinţii mei. Sunt născut în Africa de Est şi am avut întotdeauna un paşaport britanic", a afirmat bărbatul, Suresh Grover, pentru The Independent.

"Nu este adevărat", a dat asigurări pentru AFP Ministerul de Interne, care, după verificări, a precizat că nu a găsit "nicio urmă referitoare la un astfel de mesaj trimis acestui domn". "Din cele 58.800 de persoane contactate, am primit 143 de reclamaţii, dintre care 14, adică un număr infim, au fost acceptate drept legitime de către Capita", societatea privată însărcinată cu trimiterea mesajelor, a adăugat ministerul.
Sursa: Agerpres