George Osborne a declarat anterior că restul Regatului Unit – Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – ar putea fi dispus să lase o Scoţie independentă să păstreze lira sterlină. BBC afirmă că Osborne ar urma să anunţe, într-un discurs în cursul acestei săptămâni, excluderea unei uniuni monetare cu o Scoţie independentă.

Scoţienii vor decide în cadrul unui referendum pe 18 septembrie dacă naţiunea lor, cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, va pune capăt uniunii sale de peste 307 de ani cu Anglia şi va părăsi Regatul Unit.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a mers în Scoţia la sfârşitul lunii ianuarie pentru a avertiza că o Scoţie independentă care va păstra lira ar trebui să renunţe la o parte din suveranitatea sa naţională sau, în caz contrar, va risca să se confrunte cu genul de probleme generate de criza din zona euro.

Partidul Naţional Scoţian, care conduce guvernul de la Edinburgh, a declarat că vede în crearea unei uniuni monetare cu restul Regatului Unit elementul central al viziunii sale privind o Scoţie independentă. Opţiuni alternative, cum ar aderarea la zona euro sau crearea unei noi monede, sunt considerate ca fiind mai scumpe şi potenţial riscante.

Te-ar putea interesa și: