Deși principiul de funcționare este destul de simplu, aparatele de aer condiționat sunt destul de complexe și depind de anumite componente cheie pentru buna funcționare. Astfel orice mică greșeală poate avea o serie întreagă de ramificații pentru unitatea de aer condiționat și bineînțeles pentru comfortul fiecăruia. Iată deci cîteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le eviți.

  • Aer condiționat subdimensionat / supradimensionat

Nu întotdeauna o unitate mai mare reprezintă cea mai bună soluție pentru că aceasta pornește și se oprește frecvent ceea ce duce la un consum de energie ineficient și fluctuații ale temperaturii care duc la disconfort. Pe de altă parte o unitate de aer condiționat subdimensionată este la fel de problematică. Fără capcacitatea necesară de răcire, unitatea se va uza foarte repede și nu va reuși să mențină temperatura necesară.

Când achiziționați un aparat de aer condiționat țineți cont de necesarul casei dumneavoastră. Luați în calcul nu numai suprafața ci și împărțirea locuinței și izolația.

  • Poziționarea incorectă a aparatului de aer condiționat

Locația în care instalați unitatea de aer condiționat în locuință are o mare importanță pentru consumul de energie. Unitatea de afară a unui aer condiționat ar trebui poziționată la umbră și nu direct în bătaia soarelui. De asemenea aceasta nu trebuie să fie obstrucționată de alte obiecte pentru o ventilație mai bună și o funcționare eficientă.

  • Funcționarea 24/7 a aerului condiționat

Pare mult mai ușor să lăsați aerul condiționat în funcțiune pe parcursul întregii zile dar în felul acesta consumați extrem de multă energie electrică. Dacă nu sunteți acasă este recomandat să închideți unitatea sau să ajustați temperatura astfel încăt să nu funcționeze neîntrerupt.

De asemenea în timpul nopții este bine să închideți aerul condiționat. Corpul uman suportă temperaturile mai ridicate mult mai bine în timpul somnului. Ca alternativă puteți să programați unitatea să pornească la o0 anumită oră.

  • Temperatura reglată necorespunzător

Când ajungeți acasă și vreți ca aparatul să răcească imediat nu este bine să ajustați temperatura foarte jos. De exemplu dacă preferați o temperatură de 25 de grade, nu setați aparatul la 20 de grade pentru a ajunge cât mai repede la temperatura dorită. În realitate unitatea va trece de temperatura dorită, va consuma mai multă energie în acest fel și dumneavoastră veți simții disconfortul din cauza schimbării bruște de temperatură. Fiecare grad înseamnă aproape 7% mai mult sau mai puțin consum de curent electric și acest lucru se va vedea la sfârțitul lunii când trebuie să platiți factura.

  • Filtrele de aer neîntreținute sau neschimbate

Filtrele de aer din interiorul unei unități de aer condiționat sunt esențiale în a filtra aerul de afară. Inevitabil acestea se umplu de praf pe măsură ce aparatul este folosit. Majoritatea filtrelor trebuie curățate sau schimbate la câteva luni. Filtrele de praf murdare pot reduce eficiența unui aparat de aer condiționat și pot provoca și acumularea de gheață.

Dacă aerul condiționat are un filtru reutilizabil acesta trebuie spălat cu apă rece și lăsat la uscat înainte de a fi pus înapoi în unitate. Nu încercați să-l stergeți cu o cârpă pentru că puteți să distrugeți suprafața de filtrare care este foarte sensibilă.

  • Lăsarea unui geam/ușă deschisă în timpul funcționării aerului condiționat

În timpul funcționării aerului condiționat nu este bine să lăsați vreun geam deschis sau ușă pentru că veți reduce eficiența unității și limita capacitatea de răcire. Aerul condiționat va fi nevoit să funcționeze în plus pentru a scoate umiditatea din aer și pentru a-l răcii, indiferent că este vorba de aerul cald din timpul zilei sau aerul răcoros din timpul nopții. Cân aerul condiționat funcționează închideți toate ușile și ferestrele exterioare.

Altă greșeală este folosirea ventilatoarelor care scot aerul afară din bucătărie sau baie. Acestea bineînțeles scot aerul deja răcit de unitatea de aer condiționat care este nevoit astfel să funcționeze în plus.

  • Lipsa unei întrețineri de rutină

Aparatele de aer condiționat pot funcționa pe perioade lungi de timp dar au nevoie ocazional de întreținere pentru a funcționa la eficiență maximă în fiecare an. Cel puțin odată pe an trebuie chemat un specialist care să facă verificări.

Între aceste verificări puteți să ajutați printr-o bună întreținere a casei în general. Pe lângă curățarea filtrelor deja menționate este important să verificați ocazional etanșeitatea ferestrelor și ușilor.

  • Ignorarea semnelor care indică o funcționare necorespunzătoare

Este ușor de ignorat un sunet ciudat pe care aparatul de aer condiționat îl emite, mai ales dacă sunteți o persoană ocupată. Totuși aceste mici indicii sunt semne ale unor posibile probleme mai grave. O unitate de aer condiționat reprezintă o investiție importantă în casa oricui așa că nu ignorați aceste semne. La primul indiciu că aparatul are probleme chemați imediat un specialist pentru verificări. Acesta va determina dacă unitatea prezintă alte probleme majore ascunse.