Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că doreşte să stimuleze mamele care vor să revină mai rapid pe piaţa muncii şi în acest sens se doreşte acordarea unei sume de bani care să le facă să renunţe la concediu de maternitate.
„Doresc foarte mult să sprijin întoarcerea pe piaţa muncii a mamelor şi Ministerul Muncii a venit cu propunerea unei indemnizaţii de 400 lei pentru ca mamele să revină mai rapid la locul de muncă”, a spus Botiş.
El a precizat că încă se discută perioada pentru care se acordă concediul de maternitate, fiind în discuţie mai multe variante, de 12 luni, 16 luni sau 18 luni.
Mamele care se întorc la muncă înainte de expirarea acestui termen vor primi o indemnizaţie compensatorie de 400 lei pe lună până la expirarea termenului în care ar fi avut dreptul la concediu de maternitate.
Botiş a arătat că se dicută reducerea perioadei de concediu de maternitate, dar nu şi a sumei, chiar dimpotrivă, avându-se în vedere revenirea la cuantumul indemnizaţiei pentru mame de dinanite de reducerea cu 15%.
„Dacă proiectul va fi aprobat, acesta nu va afecta indemnizaţiile aflate deja în plată”, a explicat ministrul Muncii, care a garantat acest aspect, deoarece un drept de plată o dată stabilit, nu mai poate fi modificat.
Această propunere face parte din modificările la legislaţia muncii şi la cea care reglementează sistemul ajutoarelor sociale avute în vedere de Guvern.