În topul preferințelor pentru Revelion se află destinații precum Maldive, Bali, Thailanda și Dubai, iar bugetul mediu alocat pentru aceste vacanțe ajunge la 1.300 de euro de persoană, potrivit datelor agenției de turism Paravion. Astfel, cererea de oferte pentru vacanțele de Revelion a crescut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în topul preferințelor românilor aflându-se în continuare destinații europene, precum Amsterdam, Praga sau Berlin. Totodată, numărul celor care solicită sejururi în destinații atipice a crescut cu circa 10% în ultimul an.

Românii care aleg concedii în destinaţii exotice în locul unui concediu tradițional sunt reprezentați, de regulă, de cupluri, cu vârsta medie de 35 ani. Pentru ei, confortul este cel mai important criteriu în alegerea ofertei potrivite și optează pentru vacanțe de cel puțin 7 nopți, cu servicii de demipensiune și cazare într-un hotel pe plajă, conform acelorași date. „Europa, în schimb, datorită tarifelor atractive, atrage mai multe categorii de public – tineri, cupluri, familii, chiar și seniori, însă durata vacanței se rezumă la maximum 5 nopți, cu mic dejun inclus. De altfel, pentru ei, cina de Revelion este opțională”, a declarat Remus Vişan, director general al Paravion.

În ceea ce privește bugetele alocate, reprezentantul companiei afirmă că, pentru vacanțele de pe continent, românii achită în medie 650 euro de persoană, în timp ce ofertele pentru Asia sau Africa depășesc 1.000 euro de persoană, sumă care include bilete de avion, transferurile de la aeroport-hotel și retur, dar și cazarea cu demipensiune sau all inclusive.

„Până la acest moment, cea mai costisitoare vacanță de Revelion aleasă de un român a avut o valoare de 2.000 euro/persoană, având destinația Bali. Clientul a ales servicii all inclusive la un hotel de 5 stele și o cazare de 7 zile. Costul a fost achitat integral, iar oferta a fost achiziționată în luna septembrie pentru 2 persoane”, a mai spus Vișan.

Pe loc secund în topul celor mai scumpe vacanțe se află și un sejur de 7 zile în Mauritius pentru care s-au achitat 1.800 euro/ persoană, aceasta fiind urmată de o ofertă pentru Maldive – 1.400 euro/persoană pentru 7 zile. La polul opus, sunt vacanțele în Roma cu doar 220 euro/persoană pentru 5 zile, dar și cele în Praga – 400 euro/persoană și Barcelona – 550 euro/persoană, tot pentru 5 nopţi de cazare, la un hotel de 3 stele.