Ultimul an le-a adus detinatorilor de depozite bancare castiguri din ce in ce mai mici de pe urma economiilor lor, ca urmare a diminuarii dobanzilor. Nu acelasi lucru li s-a intamplat celor care au cumparat certificate de depozit, pentru ca in cazul acestor produse, dobanda este fixa pe toata perioada de valabilitate a respectivului certificat, si nu variabila in functie de conditiile pietei (in scadere continua), ca la depozitele bancare. In acest moment, dobanzile oferite de certificatele de depozit sunt cu doua-patru puncte procentuale peste dobanzile depozitelor bancare.
Clientul unei banci emitente de certificate de depozit poate opta in general intre mai multe tipuri: in lei sau valuta, cu sau fara discont etc. Daca la certificatul de depozit propriu-zis posesorul acestuia va primi in momentul scadentei suma depusa si o dobanda (din care se scad comisioanele bancii), in cazul certificatului de depozit cu discount cumparatorul acestui produs bancar va primi la scadenta valoarea nominala a respectivului certificat. Unul din marile avantaje oferite de certificatul de depozit cu discont este posibilitatea „rascumpararii” acestuia inainte de scadenta, in conditiile in care dobanda aferenta nu inregistreaza o diminuare consistenta ca in cazul desfiintarii unui depozit bancar obisnuit. Castigul cumparatorului, in cazul certificatului cu discont, provine din faptul ca suma pe care a platit-o bancii in momentul achizitiei era mai mica decat valoarea nominala a certificatului.
De multe ori, clientii bancilor sunt pusi in dificultate, in momentul achizitionarii unui certificat de trezorerie cu discont, de termenii de randament si dobanda. Dupa cum ne exemplifica domnul Lucian Anghel, analist BCR, „dobanda reprezinta diferenta dintre valoarea nominala (zece milioane de lei, de exemplu) a certificatului de depozit cu discont si pretul cu care banca vinde clientului sau respectivul certificat. De exemplu, in data de 21 noiembrie 2002, BCR vinde un certificat de depozit cu discount cu scadenta in data de 1 noiembrie 2003 cu suma de 8.193.000 lei. Aceasta semnifica o dobanda de 1.807.000 lei. Randamentul, in schimb, reprezinta echivalentul ratei dobanzii nominale a certificatului de depozit cu dobanda.
In exemplul de mai sus, randamentul este de 23% pe an. Cu alte cuvinte, daca un client constituia un depozit in data de 21 noiembrie 2002 in suma de 8.193.000 lei cu scadenta la data de 1 noiembrie 2003 si o dobanda nominala de 23% pe an, atunci la scadenta din data de 1 noiembrie 2003 suma pe care ar fi obtinut-o de la banca era de zece milioane lei (depozitul constituit initial plus dobanda aferenta)”.
Rascumpararea certificatelor de depozit poate fi facuta fie la termenul stabilit initial, fie mai devreme. Unele banci cer ca in momentul rascumpararii, pentru anumite tipuri de certificate, posesorul sa mearga la acelasi ghiseu de unde a fost achizitionat respectivul certificat sau sa plateasca un anumit comision (10.000 de lei, 0,1%), pentru rascumpararea certificatului la alta unitate decat cea emitenta. In general, daca rascumpararea e facuta inainte de scadenta, banca fie nu acorda nici o dobanda, fie bonifica depozitul cu o dobanda mai mica (cea practicata la vedere, de obicei).
Cei care doresc sa investeasca in certificate de depozit trebuie sa aiba in vedere la capitolul costuri si faptul ca dobanzile sunt impozitate de stat cu 1%.    

„Un mare avantaj al certificatelor de depozit il constituie posibilitatea rascumpararii acestora inainte de scadenta, in conditiile in care dobanda aferenta nu inregistreaza o diminuare consistenta ca in cazul desfiintarii unui depozit bancar obisnuit.”

Lucian Pinta, analist economic