În primele patru luni ale anului 2009, Aeroportul Traian Vuia Timişoara a înregistrat o creştere faţă de perioada similara a anului trecut în ceea ce priveşte numărul de zboruri, concomitent însa cu o stagnare a numărului de pasageri.

Astfel, de la începutul acestui an, pe Aeroportul Traian Vuia Timişoara a fost înregistrat un număr de aproximativ 7.500 curse operate (aterizări si decolări), faţă de 7.425 curse operate in 2008.

În acelaşi timp însă, numărul de pasageri nu a cunoscut modificări importante. Daca în perioada ianuarie – aprilie 2008 numărul acestora a fost de 252.722, în primele 4 luni din acest an, doar 251.709 de pasageri au beneficiat de serviciile aeroportului din Timişoara.

Începând cu luna aprilie însa, se constată o tendinţă de creştere a numărului de pasageri concomitent cu creşterea traficului aerian.

Valoare a traficului în 2009 va creşte doar cu 3%

Pentru anul 2009, se estimează o valoare a traficului apropiată de cea a anului 2008, cu o creştere relativ uşoară de 3% a numărului de curse operate, si 7% a numărului de pasageri procesaţi.

Totuşi, cifra de afaceri realizată în perioada ianuarie – aprilie 2009 este de 9.955 mii lei, cu aproximativ 13% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Veniturile totale au înregistrat o creştere de 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008 în condiţiile în care cheltuielile au înregistrat o creştere de doar 0.07%.

Urmare a analizei cotelor de piaţă deţinute de companiile care operează pe aeroport, pentru perioada ianuarie – aprilie 2009, segmentul low cost deţine 19% din cota de piaţă.

Odată cu lansarea noilor destinaţii în luna februarie 2009, se observă dublarea numărului de pasageri. Pe acest segment sunt operate 23 de curse săptămânale dus-întors, compania Wizz Air estimând o creştere semnificativă a numărului de pasageri pentru aeroportul Timişoara în 2009, circa 15% din întreaga activitate operaţională din România.

Segmentul zborurilor private deţine 0,35% din cota de piaţă, iar segmentul zborurilor de linie 80,6% din care transportatorul Carpatair 56%, iar Tarom 16%.

Destinaţii noi pe Aeroportul Traian Vuia

În primele patru luni din acest an, au fost lansate şase destinaţii noi, respectiv – Bergamo, Barcelona, Paris-Beauvais, Valencia, Treviso – aparţinând companiei Wizz Air si Forli, aparţinând companiei Windjet (companie care a întrerupt operarea acestei curse începând din data de 4 aprilie 2009). Pe perioada verii vor fi introduse o serie de curse charter înspre diferite destinaţii de vacantă, confirmate până în momentul de faţă fiind destinaţiile Antalya (Turcia), Corfu (Grecia), Malta, Monastir (Tunisia), Tivat (Muntenegru), Zhakintos (Grecia).

În perioada imediat următoare, în programul de operare al zborurilor de pe Aeroportul Timişoara, compania Carpatair introduce doua noi destinaţii, Cernăuţi (începând din data de 28 mai, cu o frecvenţă de 3 zboruri pe săptămână) si Perugia (începând cu data de 16 iunie, cu o frecvenţă de 2 zboruri pe săptămână).

În primele patru luni din an, pe Aeroportul Traian Vuia Timişoara au operat în mod regulat companiile Tarom, Carpatair, Lufthansa, Malev, Austrian Airlines, Wizz Air si WindJet. De pe Aeroportul Traian Vuia Timişoara, decolează în fiecare zi peste 40 de aeronave, având ca destinaţii 9 oraşe din ţară şi 26 de aeroporturi din Europa.