constituie curatarea corecta a caloriferelor. Solutia optima pentru a beneficia de mai multa caldura si reducerea facturii de plata este instalarea unei microcentrale de apartament si schimbarea caloriferelor cu unele cu randamente termice mult mai bune. Aceasta presupune insa multa birocratie pentru obtinerea avizelor necesare debransarii de la Radet, obtinerea autorizatiilor necesare instalarii microcentralei si, bineinteles, toate costurile, care sunt destul de greu de suportat pentru cei care n-au venituri prea mari.
O a doua solutie presupune mentinerea contractului cu Radet, dar inlocuirea caloriferelor vechi cu unele noi. In blocuri sunt calorifere vechi de peste 20 de ani, multe din aluminiu, care ar trebui schimbate la zece ani. Ca sa nu mai vorbim de cele din fonta, care de regula au aceeasi varsta cu cea a blocului. Insa si aceasta varianta este relativ scumpa, costul unui singur radiator, impreuna cu manopera, depasind un milion de lei. Poate fi insa o prima etapa de investitie, in vederea instalarii ulterioare a unei microcentrale.
Cea mai buna varianta pentru a imbunatati confortul termic din apartament, cu costuri minime si fara sa platiti nimic in plus la factura pentru intretinere, o constituie curatarea caloriferelor existente. Desi vechi, o spalare corespunzatoare a depunerilor efectuate in decursul anilor, poate creste eficienta transferului termic cu pana la 50%. Mai ales ca modelele vechi de radiatoare nu sunt tratate la interior, iar calcarul sau alte reziduuri se depun foarte usor, in situatia in care Radet distribuie agentul termic la 65L?C, in loc de 85L?C, cum ar trebui.
Nu este obligatorie demontarea caloriferelor
Din pacate, pentru curatarea caloriferelor este greu de gasit o firma care dispune de personal bine instruit si care vine dotat cu instrumente specifice. Asta nu pentru ca nu ar exista, insa firmele prefera lucrari de instalatii mai ample, la care si manopera este mai mare. Asa ca, in ultima instanta, se apeleaza la instalatorii cunoscuti de prin cartier. Acestia ar trebui sa aiba instrumentele necesare si pompa cu ajutorul careia sa introduca jeturi de apa sub presiune. De cele mai multe ori, radiatoarele sunt demontate de pe pozitie si spalate cu furtunul in cada de baie. Altii le desfac element cu element, ceea ce inseamna o munca inutila. Remontarea trebuie facuta cu mare grija, pentru ca instalatia sa functioneze perfect. Curatarea cu ajutorul substantelor corozive este o practica utilizata destul de des, insa deteriorarea suprafetelor de etansare poate crea mari neplaceri. Din acest motiv nu este recomandata de specialisti. Principala operatiune o constituie curatarea mecanica cu ajutorul instrumentelor de otel. Aceasta operatiune se efectueaza cel mai bine pe pozitie, doar racordurile de tur si retur fiind demontate si, bineinteles, si capacul. Dupa executarea acestei operatiuni, se efectueaza spalarea cu apa sub presiune. Alternativ sunt lasate libere cate doua orificii situate pe diagonala, printr-unul introducandu-se jetul de apa, celalalt constituind evacuarea. Costul manoperei este de 200.000 de lei pentru un calorifer. Exista meseriasi care calculeaza costul in functie de numarul de elementi, de dimensiunea radiatorului, insa nu este o metoda de calcul corecta. Manopera nu difera in functie de dimensiunea radiatorului. E bine sa fiti pregatiti financiar si pentru eventualitatea inlocuirii unor portiuni din tevile de alimentare, care la randul lor pot fi obturate de depunerile de piatra, intr-un grad foarte mare.
Pe langa costul manoperei trebuie sa fiti pregatiti pentru schimbarea accesoriilor care cu siguranta nu vor mai putea fi remontate. Robinetul de izolare al radiatorului, capace, nipluri etc. Este recomandabil sa montati cate un ventil cu aerisitor pentru fiecare calorifer. Acesta va va ajuta sa aerisiti fiecare radiator in parte, ori de cate ori considerati necesar.

Calorifere din otel
· Avantaje: aspect estetic; pret scazut; se adapteaza usor in incaperile mici.
· Dezavantaje: constructie monobloc; in caz de defectare trebuie inlocuit integral; durata de viata mai mica, de cinci-zece ani; inertie termica mica.
· Pret: 900.000 – 1,6 milioane lei.
Calorifere din aluminiu:
· Avantaje: constructie modulara; in caz de defectare, se poate schimba un singur element; rezistenta marita in timp, 10 – 15 ani; inertie termica mare.
· Dezavantaje: pret mai mare; nu este foarte estetic; ocupa ceva mai mult spatiu in incapere.
· Pret: aproximativ 200.000 lei/element.

· Curatarea caloriferului poate mari randamentul transferului termic cu 50%.
· De preferat, contactati o firma care dispune de personal calificat si de utilaje specifice.
· Nu este necesara demontarea completa a caloriferului, curatarea putandu-se efectua pe pozitie.
· Nu este recomandata utilizarea de lichide corozive care pot ataca suprafetele de etansare.
· Este de preferat curatarea mecanica cu dispozitive speciale.
· Spalarea se face cu jet de apa sub presiune sau, si mai bine, cu solutii speciale de curatare.
· Costul manoperei este in jur de 200.000 lei pentru un calorifer. Nu trebuie sa negociati in functie de numar de elementi, dimensiune totala etc.
· Trebuie sa fiti pregatiti si pentru eventuale inlocuiri de trasee ale conductelor de alimentare cu agent termic, pe langa robinetul de izolare.
· Montarea a cate unui dop prevazut cu ventil de aerisire in partea superioara reprezinta o varianta foarte buna.
· Curatarea trebuie efectuata cel putin o data la cinci – sapte ani.