Aproximativ 100 de candidati la fotoliile de parlamentar au fost impinsi pe liste, cei mai multi pe locuri eligibile, de catre maharii din industria alcoolului. Pentru sustinerea acestora
s-au folosit o buna parte din fondurile ivirtite i afacerile cu spirt. Cea mai mare parte din business-urile cu alcool s-a facut la negru. Dintr-o productie anuala estimata la aproximativ 120 de milioane de litri de alcool, numai 10% este declarata si accizata oficial. Adica s-au manevrat la negru peste 2.000 de miliarde lei (la un pret de 20.000 de lei litrul). Pentru aceste valori, statul ar fi trebuit sa icaseze 3.000 de miliarde lei accize (150% din pretul de productie).
Dar interesele politice au facut ca aceste sume sa se verse nu i bugetul statului, ci pe linga el. Oare cit la suta a ajuns i conturile partidelor politice? Sa tinem cont de faptul ca un loc eligibil de deputat sau senator costa, cu tot cu campania electorala, cel putin 50.000 de dolari (peste un miliard lei). Cum obtin politicienii acesti bani ?
Creind avantaje pentru producatorii de alcool, ii pun pe acestia sa cotizeze. Pe de alta parte, partidele le rezerva locuri eligibile pe liste. Facilitatile acordate de Ministerul Finantelor fratilor Micula (patronii Distileriei Scandic) se itorc acum i favoarea PNL, prin tiparirea unor afise electorale. in schimb, pe liste figureaza la loc de frunte Cornel Popa, director la European Drinks si asociat al celor doi frati. intr-o discutie purtata cu Ioan si Viorel Micula, acestia au recunoscut ca „ii sustinem pe salariatii care se angajeaza itr-o campanie politica, pentru a schimba ceva i tara asta”. Pe de alta parte, Romulus Dascalu, director la Distileria Scandic, este primul pe listele ApR pentru deputatii de Bihor, sustinut tot de fratii Micula. „Se cotizeaza si itr-o parte, si i alta”, ne dezvaluie Radu Morariu, vicepresedintele patronatului Romferment, el isusi coleg de alianta politica a lui Remes si director de fabrica de alcool. La locale, Morariu a candidat din partea UFD pentru Primaria Sectorului 5.
Principal concurent al fratilor Micula, patronul societatii Moldo Production, Gheorghe Florea, a beneficiat si el de sprijin la greu: reesalonari de datorii de la Ministerul Finantelor (de citeva zeci de miliarde lei) si garantii bancare de circa 20 de miliarde lei de la Banca Unirea, cunoscuta ca banca a PDSR.
Oricare ar fi rezultatul alegerilor, componenta viitorul parlament va iverzi fiola.