"Începând cu data de 14 ianuarie 2016, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la solicitarea Sonimpex Topoloveni şi cu susţinerea Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), au elaborat un document comun având semnificaţia iniţierii procesului de modificare legislativă pentru a se conferi o bază legală recunoaşterii caracterului de produs tradiţional pentru produsele recunoscute la nivel european ca Indicaţii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate sau Specialităţi Tradiţionale Garantate. Până la acest moment, România beneficiază de protecţie, ca Indicaţie Geografică Protejată, pentru un singur produs, respectiv, Magiun de prune Topoloveni, produs şi comercializat de către Sonimpex Topoloveni", se arată în comunicatul de presă al companiei.

Potrivit companiei, adresa nr. 134/14.01.2016 emisă de către ANPC specifică faptul că 'produsele alimentare care au fost înregistrate ca Indicaţie Geografică Protejată sunt protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, nu se supun prevederilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiţionale şi pot purta denumirea de produs tradiţional'.

"Iniţiativa menţionată mai sus a devenit necesară pentru a asigura o protecţie adecvată produselor recunoscute ca Indicaţie Geografică Protejată şi pentru a preveni o aplicare şi interpretare limitativă a dispoziţiilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 care, în forma sa actuală, împiedică producătorii titulari ai unor indicaţii geografice protejate sau al unor denumiri de origine protejate la nivel european să obţină certificarea tradiţionalităţii produselor lor la nivel intern", se mai spune în comunicat.