În presă, yakuza este văzută ca o organizaţie care devine tot mai puternică şi mai bogată, însă se întâmplă exact contrariu, spune acesta.
Mafia japoneză este în declin şi dacă nu îşi schimbă modelul de afaceri s-ar putea desfiinţa. Yakuza este o forţă economică în Japonia, cu peste 100.000 de membri în 22 de clanuri, grupate în trei familii. O relaţia ambiguă între ei şi membrii guvernului a contribuit la prosperitatea lor.
După Al Doilea Război Mondial, guvernul japonez s-a folosit de yakuza pentru a combate clanurile chineze şi coreene care răvăşeau ţara. În anii 60, încurajată de Partidul Liberal Democrat (PLD) care a condus Japonia între 1955-2009, yakuza a pus capăt unor greve masive.
Solidificarea acestei relaţii a dus la creşterea influenţei, însă când un membru yakuza a asasinat primarul din Nagasaki, în 2007, totul s-a schimbat.
Considerat un atac împotriva democraţiei, asasinatul a determinat guvernul să declare război yakuza. Ulterior a lovit criza financiară şi PLD a pierdut puterea. Drept urmare, spune Masatoshi Kumagai, yakuza nu îşi mai poate desfăşura afacerile după bunul plac. Dacă este prins de poliţie, proprietarul unui magazin poate avea probleme din cauza cooperări cu organizaţiile criminale. Acelaşi lucru se întâmplă şi în zona construcţiilor, care era dominată de yakuza. Influenţa lor este diminuată şi trebuie să lucreze tot mai ascuns. Chiar dacă le rămân în continuare oportunităţi de afaceri, precum traficul de droguri, nu mai fac la fel de mulţi bani ca altădată. Şi ceea ce scrie media despre profiturile acestora, spune Kumagai, este exagerat.
Chiar şi în domeniul financiar sunt slăbiţi. Pentru o perioadă lungă de timp ei s-au dezvoltat pe zona traficului de informaţii, deoarece obţineau informaţiile înaintea tuturor. Acum nu mai este cazul. Astăzi, spune acesta, nu mai există o linie clară între lumea financiară legală şi yakuza.
Yakuza operează doar local, însă trebuie să se extindă peste hotare, lucru dificil, deoarece nu au încercat niciodată să îşi construiască relaţii cu alte organizaţii mafiote. Concentrat pe Asia, Kumagai a început să aibă relaţii de afaceri cu China şi Coreea de Sud şi a investit recent într-un cazino în Macao.
„Şi trebuie să ne îmbunătăţim imaginea“, mai spune acesta. Poporului japonez şi guvernului nu îi mai este frică de yakuza şi ar putea să îi respingă definitiv. Deja devine dificilă recrutarea tinerelor „talente“. Acum este mai puţin atractivă pentru ei intarea în yakuza, faţă de perioada în care ploua cu bani, fete şi maşini. Tinerii sunt diferiţi astăzi. Nu mai respectă regulile. Când o dau în bară, fug (în loc să îşi taie o parte dintr-un deget, să o înfăşoare într-o bucată de material şi să o ofere şefului în semn de regret). „Când îi prindem şi îi batem ca să îi aducem pe drumul potrivit, ne denunţă poliţiei“, adaugă acesta.

SURSA: Business Insider