‘Cu prilejul recentei vizite a primului-ministru al României, Victor Ponta, la Bruxelles (17 septembrie 2012), Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Totodată, poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie  similară a fost exprimată şi de Germania. Din contactele diplomatice avute, a rezultat  că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat’, afirmă MAE într-un comunicat.
MAE subliniază că România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromis franco-germane vizând aderarea în două etape.
‘Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni pentru prezentarea argumentelor legate de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens’, completează MAE.
Sursa: Agerpres