”Avem o nouă armă împotriva virusului: vaccinul. Să rezistăm împreună, în continuare”, îndeamnă el, după care subliniază că vaccinarea este ”integral asigurată”, fără ”să se plătească ceva” şi că ”nu este obligatorie”.

Şeful statului francez subliniază că prioritare sunt ”persoanele în vârstă care trăiesc în colectivitate şi profesioniştii vulnerabili din domeniul sănătăţii”.

El nu îi îndeamnă în mod explicit pe francezi să se vaccineze, însă acest îndemn transpare din spusele sale.

”Să avem încredere în cercetătorii şi medicii noştri. Suntem ţara Lumii şi a lui Pasteur, raţiunea şi ştiinţa trebuie să ne ghideze”, îndeamnă el.

După vaccinările de la Sevran şi Dijon de duminică, 23 de instituţii urmează să ia parte la campania de vaccinare, începând de luni.

”Douăzeci şi trei de instituţii” din regiunile pariziană, a oraşului Lille şi din sectorul Tours urmează să înceapă vaccinarea, săptămâna viitoare, a anunţat într-un briefing de presă cabinetul ministrului Sănătăţii Olivier Véran.

Vaccinarea urmează să se intensifice în vederea acoperirii a 100 de aziluri de bătrâni în primele două săptămâni din ianuarie, iar apoi devine ”de masă”, de la jumătatea lui ianuarie.

Ea urmează să acopere, până la sfârşitul lui februarie, un milion de persoane vaccinate în rândul persoanelor în vârstă de peste 75 de ani şi a personalului din domeniul sănătăţii şi/sau care riscă să prezinte forme grave de covid-19.

Urmează, apoi, să fie vaccinate persoanele în vârstă de peste 65 de ani, până în primăvară, iar apoi restul populaţiei în vârstă de peste 16 ani.

Guvernul francez şi-a dat obiectivul de ”15 milioane de vaccinări până în această vară”, a anunţat Executivul, scrie News.ro.

Macron a ieșit din carantină

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi soţia sa Brigitte au călătorit la reşedinţa prezidenţială de la Fortul Bregancon, o fortăreaţă medievală la Marea Mediterană, a anunţat sâmbătă biroul de presă al şefului statului francez, transmite dpa.

Macron, în vârstă de 43 de ani, s-a infectat cu noul coronavirus la jumătatea lunii.

După şapte zile de izolare, Macron a putut părăsi înainte de Crăciun reşedinţa situată în apropierea Palatului Versailles.

Franţa, o ţară cu 67 de milioane de locuitori, a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Potrivit autorităţilor, peste 62.000 de francezi şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19.

Nu s-a anunţat cât timp vor petrece la această reşedinţă – situată între Toulon şi Saint-Tropez – soţii Macron.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan