Şi indicele bancar înregistra luni un declin de peste 19%. Astfel, Alpha Bank, cea mai mare bancă grecească prezentă și în România înregistrează o scădere de peste 18% la bursa de la Atena. Eurobank EFG (Bancpost) înregistrează o scădere de 19%, în timp ce Piraues Bank, Marfin Bank și National Bankk of Greece (cea care deține Banca Românească) înregistrează scăderi de aproximativ 15%.

Liderul conservator Antonis Samaras, a cărui mişcare Noua Democraţie a obţinut – conform sondajelor de la ieşirea de la urne – cel mai bun scor, între 17% şi 20% din sufragii, adică 108 mandate din cele 300 cât numără forul legislativ elen, va fi primul care va primi ‘mandatul de explorare’ ce îi rezervă trei zile pentru a încerca formarea noului cabinet.

Dacă Samaras eşuează, şeful statului va încredinţa formarea noului guvern liderului partidului care a sosit al doilea la linia de finiş, Alexis Tspiras, şeful stângii radicale SYRIZA, care a obţinut un scor între 15,5% şi 17,5%, faţă de 4,6 % în 2009. În cazul în care şi el va eşua, formarea cabinetului de miniştri va reveni socialiştilor din PASOK, clasat pe locul trei în alegeri.

Însă dacă nici de această dată nu se va reuşi formarea unei alianţe de guvernare, şeful statului va convoca liderii tuturor partidelor parlamentare la o reuniune de ultimă şansă. Constituţia nu prevede un termen pentru acest ultim efort de înţelegere finală, care ar putea dura mai multe zile.

Investitorii sunt îngrijoraţi deoarece Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene SYRIZA, mişcare ce s-a clasat pe locul doi în urma alegerilor parlamentare anticipate din Grecia, a declarat că va cere anularea memorandumului de acord cu creditorii ţării Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

‘Cancelarul Angela Merkel trebuie să realizeze că politica de austeritate severă a suferit un eşec’, a afirmat el. Remarcând între altele că partidele Noua Democraţie şi PASOK, adeptele acordurilor cu creditorii, nu deţin majoritatea absolută în noul parlament, Tsipras le-a propus formaţiunilor de stânga formarea unei coaliţii în scopul obţinerii anulării acordurilor cu FMI şi UE.

Economia Greciei traversează o criză gravă. În martie 2012, după un schimb de obligaţiuni de stat deţinute de sectorul privat, FMI şi Eurogrupul au aprobat alocarea celui de-al doilea pachet de stabilizare pentru Grecia în valoare de 130 de miliarde de euro.
SURSA: Agerpres, Bursa de la Atena

UPDATE ora 15.00:
Cotații bănci grecești

Alpha Bank: -21.15%
– Eurobank Efg (Bancpost): -19.06%
– Piraeus Bank: -16.67%
– National Bank: -15.98%
– Marfin Bank-14.43%