Multe din lucrurile considerate traditionale pentru Mexic au fost create in Guadalajara, cel de-al doilea oras ca marime din tara, dupa capitala Mexico City. Guadalajara este responsabil pentru muzica mariachi-lor, tequila, palariile mexicane brodate pe margini numite sombrero, dar si pentru spectacolul de rodeo.


Doar Tokio si New York sunt mai mari decat Mexico City, al treilea oras ca marime din lume. Insa Mexico City este orasul contrastelor: intr-o parte vezi palate coloniale si zgarie-nori, muzee renumite pe tot globul si atmosfera din filme; in cealalta parte nu vezi decat mahalale, saracie, aglomeratie sufocanta si mirosuri greu de suportat. Daca vreti sa evitati toate acestea, mergeti in cele mai frumoase statiuni din tara, care arata ca in filme: Acapulco si Cancun.


Inca din anii ‘50, Acapulco, pe atunci un fermecator orasel-port, a atras celebritatile de la Hollywood. Aici si-au petrecut luna de miere John si Jackie Kennedy, Liz Taylor si Michael Todd, precum si Bill si Hillary Clinton. Principala atractie este chiar Bahia de Acapulco (Golful Acapulco), care are o lungime de 433 kilometri.


In 1967, guvernul mexican a comandat un studiu pentru a vedea care este locul ideal pentru a construi o statiune de lux. Rezultatul studiului a fost Cancun, care a fost transformat ca in povesti. Aici vin mai multi turisti decat in orice alta zona din Mexic, pentru nisipul fin, apa cristalina de culoarea turcoazului, viata de noapte, dar si pentru ca statiunea este aproape de numeroasele ruine ale civilizatiei Maya din peninsula Yucatan. De indata ce turistii aterizeaza la Cancun, le este clar ca statiunea a fost practic “sapata” in jungla. La inceputul anilor ‘70, plajele din zona erau populate numai de iguane si de pasari; acum, aici este plin de hoteluri luxoase, mall-uri si restaurante cu vedere spre ocean. Dar in Cancun puteti face mai mult decat sa stati la plaja sub o palapa (umbreluta de stuf).



Pentru scufundari, recifurile de langa Cancun, Cozumel si Isla Mujeres (Insula Muierii, locul unde aveau loc ceremoniile inchinate zeului fertilitatii, dupa legendele maiase) sunt senzationale. Iar pentru amatorii de ruine, Cancun este punctul ideal de plecare pentru a vedea uimitoarele ruine de la Chichen Itza, Palenque, Tulum si Coba, urme ale mostenirii maiase. Populatia Maya s–a stabilit aici in jurul anului 2.500 i.Ch. si a prosperat pana in anul 900 d.Ch., cand, din motive necunoscute, maiasii si-au parasit orasele. Doar cateva orase au rezistat pana in secolele XIV-XV, cand au fost distruse de conquistadorii spanioli. Maiasii erau buni astrologi si matematicieni; ei au inventat calendarul pe care il folosim si azi. Zona Chichen-Itza este supranumita “Taramul fagaduintei”, fiind una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya.


Cele mai vizitate ruine din Mexic sunt cele din Teotihuacan, aflat la 50 de kilometri de Mexico City. In locul unde oamenii au devenit zei, piramide uriase erau vopsite in rosu si straluceau puternic in soare. Asa arata cu mii de ani in urma Orasul Zeilor. Aici puteti admira Piramida Soarelui, o constructie impresionanta, doar putin mai mica decat Piramida lui Keops de pe platoul Gizeh. Piramida Soarelui are 65 metri inaltime si o baza cu latura de 225 metri si se crede ca sub piramida se gaseste Izvorul Sfant al Sfintilor. Piramida a fost construita in asa fel incat latura estica sa fie aliniata exact spre rasarit si latura vestica spre apus, iar soarele sa cada direct pe varful piramidei, la orele 12.


In centrul orasului se afla grandioasa Cale a Mortilor; lunga de patru kilometri, de o parte si de alta a acestei cai se afla palate, temple si platforme, adica toate monumentele importante ale asezarii. Teotihuacan acoperea o suprafata de 30 kilometri patrati, avea in jur de 2.000 de constructii din lemn si piatra, care adaposteau 200.000 de locuitori. In anul 400 d.Ch. era al saselea oras ca marime din lume, insa 300 de ani mai tarziu a fost complet abandonat de locuitorii sai. Mai tarziu, cand au venit aztecii, Teotihuacan era aproape o ruina.



Ei au dat orasului si diferitelor monumente numele actual. Zeul principal al aztecilor, dar si al poporului pre-columbian care a construit Teotihuacan era Quetzalcoatl, denumirea azteca a sarpelui cu pene, acesta aparand pe aproape toate monumentele. Montezuma, conducatorul aztecilor la data debarcarii lui Cortez, in 1519, a crezut ca zeul lor, Quetzalcoatl, asteptat de peste 2.000 de ani, s-a intors pe pamant.



Cortez
s-a complacut in postura de zeu si a jucat acest rol pentru a-i cuceri mai usor.
Daca Egiptul este prima tara care ne vine in minte cand ne gandim la piramide, in realitate Mexicul este locul unde se gaseste cea mai mare piramida din lume ca volum. Piramida Quetzalcoatl de la Cholula de Rivadiais masoara 3,3 milioane metri cubi, pe cand Marea Piramida de la Giza se lauda cu numai 2,6 milioane metri cubi.




Zona Chichen-Itza este supranumita “Taramul fagaduintei”, fiind una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya



















Guadalajara este responsabil pentru muzica mariachi-lor, tequila, palariile mexicane brodate pe margini numite sombrero
















Palariile traditionale cu boruri largi se numesc sombrero, iar denumirea vine de la cuvantul “sombra” care inseamna umbra
















Ofertele agentiilor


Ultramarine Travel: Circuit Mexic si sejur Cancun – 9 zile – 2.048 euro/pers. Servicii incluse: bilet de avion Bucuresti-Mexico City, transfer, trei nopti cazare in Mexico City la hotel Imperial*****, o noapte la Merida, patru nopti la Cancun la hotel Maya Caribe****, in regim all inclusive, patru pranzuri, cina festiva in ultima zi. Nu sunt incluse: taxele de aeroport (170 euro), taxa de viza (38 euro). Plecare: 08.11.2005. Se viziteaza: Mexico City, Merida, Cancun, Teotihucan, peninsula Yucatan, Chichen-Itza.



Marshal Turism: Sejur Cancun 7 zile – 1.411 euro/pers. Tariful include: bilet de avion Frankfurt – Cancun, transfer, sapte nopti cazare in regim all inclusive la hotel Riu Cancun****.