Lukoil vrea să limiteze efectele sancțiunilor UE. A luat în calcul vânzarea rafinăriei din Italia

Lukoil, companie care nu este vizată de sancţiunile UE, analizează posibilitatea de a-şi vinde rafinăria ISAB din Sicilia. Aceasta utilizează petrol rusesc dar riscă să ajungă în situaţia în care nu va mai putea să se aprovizioneze cu ţiţei după ce sancțiunile UE asupra livrărilor de petrol rusesc prin intermediul navelor vor intra în vigoare, la data de 5 decembrie.

Mai mult, băncile şi-au redus finanţarea care ar fi permis Lukoil să cumpere ţiţei de la alţi furnizori, conform bloomberg.com

Traderii de petrol depind de liniile de credit pentru a cumpăra ţiţei. Multe firme şi bănci europene şi-au redus deja expunerea pe ţiţeiul din Rusia de teamă că vor fi vizate de sancţiuni sau că îşi vor prejudicia reputaţia.

Lukoil ar putea să îşi restructureze divizia de trading

În paralel, Lukoil ar putea să îşi restructureze divizia de trading, Litasco SA, prin crearea a două divizii, una cu sediul la Geneva, şi alta cu sediul la Dubai.

Astfel, biroul de a Geneva, denumit „Litasco West”, va continua să cumpere ţiţei non-rusesc şi va gestiona celelalte rafinării europene ale Lukoil, cele din România şi Bulgaria.

De asemenea, va păstra o participaţie minoritară la o facilitate operată de TotalEnergies SE în Ţările de Jos. Biroul din Dubai, denumit Litasco Middle East, va fi responsabil de tranzacţiile cu petrol rusesc şi gestionarea operaţiunilor din Asia, inclusiv a biroului din Singapore, potrivit sursei menționate.

Rafinăria de la ISAB este una din cele mai mari rafinării din Europa

Rafinăria de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una din cele mai mari rafinării din Europa, şi o serie de firme şi-au manifestat deja interesul pentru ea, inclusiv Onex Holding din Dubai şi fondul american Crossbridge Energy Partners, scrie sursa menționată.

Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabil de un sfert din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 3.0000 de locuri de muncă. Chiar și așa, în luna martie guvernul de la Roma a anunţat că nu are de gând să naţionalizeze rafinăria.