Premierul interimar, Ludovic Orban, a reiterat joi faptul că este important ca părinţii să fie „responsabilizaţi” să-şi vaccineze copiii, adăugând însă că mijloacele prin care sunt responsabilizaţi trebuie discutate în baza unei consultări publice mai ample.

„Cred că este important ca părinţii să fie responsabilizaţi să-şi vaccineze copiii. Vaccinarea este fundamentală pentru menţinerea sănătăţii publice şi pentru prevenirea unor îmbolnăviri pentru diferite categorii de boli.

În măsura în care se face această responsabilizare a părinţilor, că nu copilul decide, părinţii sunt aceia care iau decizia (…), mijloacele prin care sunt responsabilizaţi, sigur, trebuie discutate, aici trebuie o consultare publică mai amplă”, a declarat Ludovic Orban, întrebat care este poziţia sa şi a PNL legată de proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie.

Proiect controversat

Şeful interimar al Executivului a făcut declaraţia la plecarea de la întrevederea pe care a avut-o la Ambasada Austriei cu reprezentanţi ai comunităţii austriece de afaceri din România, informează Agerpres.

Vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, după ce deputaţii din Comisia pentru sănătate au votat luni, în unanimitate, introducerea în acest sens a unui amendament în proiectul legii vaccinării.

Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor, care are rol decizional.

În context, zeci de români au protestat în fața Parlamentului împotriva vaccinării obligatorii. Protestatarii s-au înarmat cu pancarte cu icoane și cu avertismente privind vaccinuri interzise în alte țări și spun că prin obligativitatea vaccinării se încalcă liberul arbitru al cetățenilor.