Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, dirijează, zilnic, aproape 3.000 de avioane care tranzitează spațiul aerian național. Se pare că, ROMATSA nu are cu ce să plătească salariile controlorilor de trafic aerian începând cu data de 15 decembrie, anunță Radio România Actualități (RRA).

Controlorii de trafic aerian sunt cei mai bine plătiți angajați din România, având salarii de până la 7000 de Euro pe lună.

Reamintim că în 2013, Frații Ioan și Viorel Micula au câștigat un proces împotriva statului Român, într-un litigiu privind facilitățile fiscale după care un executor judecătoresc din Belgia a pus poprire pe conturile Companiei Romatsa pentru o sumă inițială de 85 de milioane de euro dar care, între timp, prin dobânzi și penalizări, a ajuns la 395 de milioane de EURO. Astfel, Romatsa, a devenit o victimă colaterală prin blocarea conturilor pentru o datorie a Statului Român.

ROMATSA va mai funcționa doar pentru o săptămână, dacă nu se găsesc soluții.

De asemenea, Ludovic susține că ROMATSA și-ar putea înceta activitatea în scurt timp, dacă nu se găsesc soluții. Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, încearcă să rezolve situația cu promptitudine.

„Oprirea este de 394,9 milioane de euro. Vorbim de procesul câştigat de fraţii Micula, 395 de milioane de euro. Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem. Sigur, mâine – mâine, nu peste multe zile – o să am o întâlnire cu reprezentanţii companiei să găsim soluţii, să ne adresăm Finanţelor, pentru că nu este vina ROMATSA că este în această situaţie. Împreună cu ANAF vom găsi soluţii pentru a debloca această situaţie”, a menţionat Bode, pe 5 noiembrie.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor și ANAF urmează să propună oamenilor de afaceri plata eșalonată a datoriei dar până în acest moment nu s-a reușit deblocarea conturilor.

În urmă cu câteva zile, fraţii Ioan şi Viorel Micula şi două societăţi controlate de aceştia – Multipack SRL şi Starmill SRL – au instituit sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de statul român la Nuclearelectrica şi asupra a 5.083.372 de acţiuni pe care statul le are la Conpet Ploieşti.