Evenimentul, organizat în seara zilei de 13 februarie, are o tradiție de 15 ani şi reuneşte reprezentanți de nivel înalt din mediile politic și de afaceri. Organizată sub titlul ”Responsibility for Europe – new ideas, new minds”, conferința vizează întărirea cooperării politice şi economice la nivel european, urmărindu-se crearea unui for care să coaguleze puncte de vedere și propuneri în beneficiul cetățenilor, cu accent deosebit asupra relațiilor externe ale Uniunii  Europene şi asupra rolului acesteia în vecinătate.

Despre ce a vorbit Ludovic Orban

În cadrul alocuțiunii sale, prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat evaluările României cu privire la evoluţiile recente la nivel internaţional, cu accent asupra  interdependenţei între securitate şi economie, precum și asupra provocărilor şi oportunităţilor asociate globalizării.

În acest context, premierul Ludovic Orban a evidenţiat rolul şi contribuţiile ţării noastre la nivel european şi internațional, facilitate, printre altele, de creșterea și integrarea anumitor sectoare în lanțuri de producție internaționale, de sistemul fiscal competitiv şi de atractivitatea pentru investitori străini.

Autoritățile române vor acționa responsabil

Șeful Executivului român a accentuat profilul pro-european solid al țării noastre, subliniind implicarea activă a României în eforturile de consolidare a Uniunii Europene și a politicilor sale majore, precum şi în creşterea coeziunii între statele membre. Prim-ministrul Ludovic Orban a menționat angajamentul autorităților române de a acționa responsabil în abordarea provocărilor tot mai complexe pe plan internațional, inclusiv în ceea ce privește problematica schimbărilor climatice, și a reiterat interesul țării noastre pentru promovarea unor relații deschise și corecte cu partenerii din întreaga lume.

Evidențiind importanţa specială acordată de România evoluțiilor din regiunea Mării Negre, premierul Ludovic Orban a trecut în revistă angajamentele și implicarea țării noastre față de rețele de conectivitate în domenii diverse, precum transport, energie, infrastructură digitală, care vor contribui nu numai la dezvoltarea României, ci și la implementarea obiectivelor strategice ale UE în anii viitori.