În discursul de la Palatul Cotroceni, când a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu ca premier, Croitoru a declarat că nivelul de trai din România nu poate să conveargă către cel din UE în absenţa reformelor structurale.

Iar creşterea calităţii capitalului uman ar trebui să fie unul din obiectivele reformelor structurale.
“Orice guvern trebuie să aibă în vedere obiective pe termen lung. Obiectivul României este convergenţa nivelului de trai către cel din Uniunea Europeană. Anii 2007 şi 2008 au arătat că ritmuri foarte înalte de creştere economică nu duc la atingerea acestui obiectiv”, a declarat Croitoru, spunând că trebuie avută în vedere şi stabilitatea macroeconomică, pe lângă creşterea economică. Creşterea nivelului de trai nu va fi posibilă fără reforme structurale”, susţine Croitoru care avertizează că, în cazul reformelor structurale trebuie pus mai mult accentul pe calitatea capitalului uman, făcând trimitere la reforma sistemului de învătământ.

“De asemenea, trebuie reformat invatamantul, care este departe de a asigura calitatea necesara a capitalului uman. Capitalul uman este un factor-cheie in atingerea unor ritmuri de crestere economica in acord cu dorintele noastre de convergenta reala cu UE. Ma opresc aici, dar lista este lunga”, scria Croitoru într-un editorial publicat în Business Standard.

Citeşte tot.