Un ministru de la București dă de pământ cu Ungaria: Ciprian Teleman scrie pe Facebook despre faptul că studiile de opinie indică realitatea că două treimi din actuala populație a Ungariei considera anul trecut că părți din țările învecinate se cuvin Ungariei.

Teleman, ministrul Cercetării în cabinetul de la București, a reacționat la declarațiile președintelui ungar, care a comparat tratatul de la Trianon cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

Un ministru de la București dă de pământ cu Ungaria: ”Cine nu-și cunoaște istoria e blestemat să o repete”

”Se spune că cine nu-și cunoaște istoria e blestemat să o repete. Manipularea acesteia, însă, poate naște monștri.

Au existat și vor exista întotdeauna interese geopolitice și strategice la finele fiecărui război, au existat învingători și au existat învinși, pentru că războiul nu se termină niciodată fără răni adânci.

Trianonul s-a construit, însă, pe un principiu, acela al ”autodeterminării popoarelor”.

În Transilvania recensământul din 1910 indică o majoritate românească de 2.8 milioane de români față de 1.6 milioane de unguri. Iar recensământul a vizat limba vorbită, nu etnicitatea, într-o țară în care limba folosită în educație era exclusiv limba maghiară (din 1848 încă).

Aproape un secol mai târziu, în 2014, masa negocierilor la care foștii beligeranți participau a fost înlocuită cu întâlnirea de noapte a lui Vladimir Putin cu serviciile de securitate.

”Cinism electoral”

Principiul autodeterminării a fost înlocuit cu concluzia președintelui rus privind anexarea peninsulei.

Plebiscitele de care s-au bucurat popoarele anexate de Imperiul bicefalic au fost înlocuite cu votul garantat de guvernul rus.

Trupe mascate luau, în final, cu asalt Consiliul Suprem.

Studiile de opinie indică faptul că două treimi din actuala populație a Ungariei considera anul trecut că părți din țările învecinate se cuvin Ungariei, fiind țara din NATO cu cel mai mare procent de opinii iredentiste.

Declarația președintelui János Áder, conform căreia situația din Crimeea este similară Trianonului, are probabil o semnificație electorală.

Din păcate, cinismul electoral și efectele unor asemenea declarații nu pot fi niciodată constructive.”, a scris Teleman pe Facebook.