Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu a lansat o serie de acuzații extrem de dure la adresa ministrului muncii, Raluca Turcan, din nou este vorba despre pensii.

Aceasta a anunțat că ministrul vrea să inducă pensionarilor ideea că aceştia ar trebui să fie mulţumiţi de faptul că îşi primesc pensiile, astfel încât pensionarii să nu mai solicite majorarea acestora.

În acest context, Preda Nedelcu susține că românii trebuie să lupte pentru majorarea pensiilor și să își asigure un standard de viață mult mai bun.

“Doamna ministru Turcan ne cerea ca atunci când vorbim de pensii să vorbim de posibilitatea garantării plăţii pensiilor, ceea ce vrea să ne inducă ideea să stăm în banca noastră, să nu mai cerem o majorare a pensiilor, ci să fim mulţumiţi dacă ele vor fi plătite.

Sigur că aşa ceva… nu ştiu dacă-i trece prin cap doamnei Turcan că noi vom înţelege altfel decât ceea ce ştim că trebuie să facem, pentru asta suntem organizaţi, să luptăm pentru majorarea pensiilor, să asigurăm un standard de viaţă mai bun celor pe care îi reprezentăm, milioanelor de pensionari din România”, a afirmat Preda Nedelcu.

O insultă pentru cei care au pensii de 1.000 de lei

Totodată, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a vorbit și despre varianta indexării pensiilor cu 3%, care, în opinia sa este aproape o insultă pentru persoanele care au o pensie de 1000 de lei.

De asemenea, acesta a amintit de situația din anul 2019, atunci când datele Institutului Național de Statistică arătau că numărul salariaților depășește cu mult numărul pensionarilor, deci o astfel de problemă nu ar trebui să existe.

“Prim-ministrul a afirmat, în repetate ori, că economia naţională nu are resursele necesare care să permită o majorare a valorii punctului de pensie aşa cum prevede Legea 127, pe care o critică vehement. Ministrul Muncii spune, de asemenea, un lucru pe care-l ştim dintotdeauna, vorbind despre aceste neajunsuri ale economiei, aceste neputinţe ale economiei, că se va realiza o majorare a pensiilor atunci când numărul angajaţilor care contribuie la fondul naţional de pensii să fie egal cu numărul pensionarilor.

Dar anul trecut, la începutul anului 2019, Institutul Naţional de Statistică arăta că numărul salariaţilor depăşeşte chiar numărul pensionarilor din sistemul public de pensii. Argumentele pe care le aduc dumnealor pot fi reţinute pentru analiză, şi aşa vor face cele trei federaţii (ale pensionarilor, n.r.) prezente, dar nu o să fim de acord niciodată cu punctul de vedere exprimat aseară de ministrul Muncii, doamna Turcan, că este posibil, fără să fie o certitudine, ca pensiile să fie indexate cu 3%. Acest 3%, la o pensie să zicem de 1000 de lei, este aproape o insultă”, a precizat Preda Nedelcu.

Pensiile nu au fost indexate

Reprezentantul organizaţiei de pensionari a mai scos la lumină un alt aspect pe care foarte puțini pensionari l-au știut până acum. Potrivit acestuia,  pensiile nu au fost indexate în raport cu creşterea salariului mediu brut, cum prevede legislaţia. El a dat totodată exemplu restul țărilor membre ale Uniunii Europene, unde pensiile sunt indexate anual, în funcție de evoluția prețurilor.

“În ţările membre ale UE, pensiile din sistemul public se indexează anual (…), în funcţie de evoluţia preţurilor. Noi nici această indexare (nu o primim, n.r.), prevăzută de legea în vigoare, Legea 263, care prevede ca anual să se indexeze pensiile nu numai cu rata inflaţiei, ci şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de asigurări sociale. (…) Nu cerem altceva decât să fie respectată o lege organică care a fost aprobată de Parlament, a fost promulgată de preşedintele României, iar guvernanţii au obligaţia să dovedească întregii populaţii că respectă legile ţării”, a declarat Preda Nedelcu.