O serie de prevederi legislative discutat marți în Comisia economică din Senat desființează de facto actuala conducere a Consiliului Concurenței, o instituție – cheie în arhitectura statului român. Prevederile au fost adăugate în comisia condusă de senatorul ALDE Daniel Zamfir la legea de aprobare a OUG 39 din 2017.

Amendamentele modifică numărul de membri al plenului (organismul colegial de conducere a Consiliului Concurenței) de la 7 la 11 și arată că noua prevedere trebuie să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgarea legii, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare. Adică actualul plen s-ar dizolva de facto, cu mai mult de un an înaintea expirării mandatului, scrie g4media.ro.

Amendamentele depuse astăzi cresc puterile viitorului președinte al Consiliului Concrenței, care va numi singur secretarul general și va decide singur deschiderea investigațiilor – o sursă de potențiale decizii arbitrare și abuzuri. În prezent, ambele competențe aparțin plenului, nu președintelui Consiliului Concurenței.

Prevederile au fost adăugate la un proiect care a trecut deja de Camera Deputaților și urmează să intre miercuri la votul final din plenul Senatului. De remarcat că Daniel Zamfir l-a criticat în repetate rânduri pe actualul șef al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care a refuzat să susțină atacurile senatorului ALDE la adresa băncilor.