Lovitură cruntă pentru România. În câțiva ani, populația va scădea dramatic. Klaus Iohannis a cerut soluții imediate inclusiv de la liderii Coaliției de guvernământ.

O proiecție realizată de Institutul Național de Statistică arată că populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050. Anul trecut a fost cel de-al 31-lea an în care numărul morților l-a depășit pe cel al nou-născuților. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani.

Potrivit informațiilor Digi24, această situație dramatică a fost unul dintre principalele subiecte discutate de Klaus Iohannis cu premierul și liderii Coaliției de săptămâna trecută. Din declarațiile miniștrilor, reiese că sunt deja luate în calcul mai multe măsuri.

Iohannis a cerut măsuri imediate

Cseke Attila, ministrul de la Dezvoltare a susținut că va fi o prioritate în mandatul său construcția de creșe și after-school-uri. În acest mod, părinții vor putea să își continue activitatea profesională și să fie stimulată natalitatea. La rândul său, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că are în vedere extinderea vârstei de pensionare, de la 65 la 70 de ani, în cazul în care o persoană își dorește acest lucru. Printr-o astfel de modificare, guvernanții consideră că poate fi îmbunătățită calitatea vieții și totodată ar crește speranța de viață.

Pe de altă parte, Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București, a dat explicații pentru Digi24. El a spus că scăderea demografică de anul trecut – de 100.000 de oameni – este enormă, iar depopularea va lua dimensiuni din ce în ce mai dramatice.

Specialiștii o spun clar: E dramatic

“Anul trecut, scădere naturală a atins 100.000 locuitori, față de 60.000 – 70.000 în alți ani. 100.000 de locuitori pierdere naturală într-un an este enorm pentru o populație de 19,2 milioane de locuitori. Dacă această scădere naturală se menține, de 100.000 pe an, probabil vom avea o migrație externă încă negativă la care se adaugă scădere naturală și avem o scădere totală 150.000 de locuitori pe an.

Este dramatic, iar perspectivele statistice și din surse internaționale reiese că populația era proiectată pentru mijlocul secolului între 15-16 milioane, depinde de ipoteza asupra migrației.

Or, scăderea de anul trecut și sigur se va întâmplă și în acest an, toate aceste calcule trebuie refăcute, pentru că datele sunt previzibile, pentru mijlocul secolului vor fi și mai dramatice. Depopularea ia dimensiuni din ce în ce mai dramatice, a declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice.

Potrivit lui Ghețău, dacă vorbim de măsuri punctuale, numai alocația sau stimulentele financiare nu reprezintă soluția de redresare a natalității. Factorul determinant nu mai este doar cel economic, ci și cel profesional. În ceea ce privește extinderea vârstei de pensionare, el a precizat că acest lucru ar duce de fapt la situația în care bunicii nu vor mai avea timp pentru nepoți.