Majoritatea americanilor susţin ideea de creştere de peste două ori a salariului minim la 15 dolari pe oră, arată un sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos, publicat joi, în timp ce democraţii din Senat aşteaptă o decizie pentru a afla dacă pot include măsura în programul de ajutoare de 1.900 de miliarde de dolari pentru atenuarea efectelor pandemiei de Covid-19, transmite Reuters, citat de news.ro.

Democraţii, care controlează cu o majoritate strânsă Camera Reprezentanţilor şi Senatul, au încearcat să adopte politica progresistă fără să aibă nevoie de voturile republicane, printr-o manevră cunoscută sub numele de reconciliere, care le permite să acţioneze doar cu o majoritate simplă de 51 de voturi, şi nu cu cele 60 de voturi necesare in mod normale.

Ideea creşterii salariului minim la 15 dolari până în 2025, de la nivelul actual de 7,25 dolari pe oră, este în general populară, potrivit sondajului realizat de Reuters/Ipsos.

Aproximativ 59% dintre respondenţi au spus că susţin ideea, în timp ce 34% se opun.

Există sprijin pentru o creștere mai mică a salariului minim

Când li s-a spus că ”creşterea salariului minim ar trebui să scoată unele familii din sărăcie, dar că economiştii guvernamentali se aşteaptă, de asemenea, la desfiinţarea unor locuri de muncă cu venituri mici, ceea ce ar face ca unele familii să ajungă într-o situaţie mai dificilă”, 55% dintre respondenţi au spus că susţin măsura.

Chiar dacă un consultant al Senatului, Elizabeth MacDonough, va decide că salariul minim poate fi adoptat prin procedura reconcilierii, acest lucru nu va schimba faptul că propunerea va întâmpina opoziţie în Senat.

Democraţii nu sunt uniţi în acordarea sprijinului, doi dintre ei – Joe Manchin din Virginia de Vest şi Kyrsten Sinema din Arizona – fiind împotriva ideii.

Există un sprijin mai larg în Senat pentru creşterea salariului minim cu o sumă mai mică şi nu prin reconciliere. Doi republicani din Senat, Tom Cotton şi Mitt Romney, au propus marţi creşterea salariului minim la 10 dolari pe oră.

Sondajul Reuters / Ipsos a fost realizat online, în limba engleză, la nivelul Statelor Unite, în perioada 18 – 24 februarie.

La sondaj au dat răspunsuri 4.430 de adulţi, dintre care 2.158 care s-au identificat ca democraţi şi 1.482 care s-au identificat ca republicani. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 3 puncte procentuale.

Lovitură pentru Joe Biden și democrați

Într-o lovitură pentru democrați, Senatul a decis că nu poate include salariul minim propus de președintele Joe Biden de 15 dolari pe oră într-un proiect de lege pentru coronavirus de 1,9 trilioane de dolari pe care partidul își propune să îl voteze fără voturi republicane, au declarat joi parlamentarii.

Democrații și progresiștii au sperat să includă creșterea salariului minim în legislație pentru a ajuta la amortizarea loviturii economice a pandemiei coronavirusului și pentru a compensa mai bine lucrătorii cu salarii mici care au petrecut luni întregi în primele linii ale crizei sănătății ca lucrători esențiali.

Biden este „dezamăgit de această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-o declarație și „va colabora cu liderii din Congres pentru a găsi cea mai bună cale de urmat, deoarece nimeni din această țară nu ar trebui să lucreze cu normă întreagă și să trăiască în sărăcie”.