Diana Șoșoacă, luată în vizor de Comisia Juridică!

Președintele Comisiei Juridice a explicat Diana Șoșoacă a mai fost sancționată anterior în Parlament.

„Din păcate, probabil că și această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament niște măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și codul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală”, a explicat Iuliana Scântei pentru RFI România.

Riscă o sancțiune care o va bloca timp de trei luni

În acest context, Diana Șoșoacă riscă să nu mai poată lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, conform celor spuse de către președintele Comisiei Juridice.

„Ultima sancțiune, așa cum prevăd regulamentul și statutul deputaților și senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancțiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenței unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris.

Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară și vom propune aplicarea acestei ultime sancțiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul ședinței adoptarea, aplicarea acestei sancțiuni pentru senatorul în cauză și președintele Senatului va trebui să citească plenului sancțiunea. Efectul juridic al sancțiunii este că vreme de trei luni de zile, senatorul sancționat nu poate să reprezinte intern și internațional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt”, a completat Scântei.

Astfel, Iuliana Scântei a fost întrebată dacă acest lucru înseamnă că Diana Șoșoacă nu ar mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.

„Da, timp de trei luni de zile. Domnia sa are și o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competența soluționării revine plenului, plenul este suveran”, a conchis aceasta.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin