Ministerul american al Apărării a transmis, în cursul zilei de marți, că a anulat un mega-contract pentru servicii „cloud”, adică servere interconectate, care se ridica la valoarea de 10 miliarde de dolari. Inițial, acesta fusese  atribuit în anul 2019 de către administrația Trump, companiei Microsoft în defavoarea principalului contra-candidat, Amazon. Compania condusă de Jeff Bezos a făcut ulterior și o contestație.

Motivul pentru care Microsoft pierde 10 miliarde de dolari

Pentagonul a mai transmis, într-un comunicat de presă că proiectul respectiv, care ar fi trebuit să se desfășoare pe 10 ani, „nu mai corespunde nevoilor sale”. Motivul s-ar referi la „evoluţia cerinţelor” şi la „progresele din acest sector”. În prezent, ministerul american al Apărării mai spune că va iniția o nouă procedură pentru angajarea diverselor companii specializate în servicii „cloud”.

„Odată cu evoluţia mediului tehnologic a devenit clar că acest contract, întârziat mult timp, nu mai corespunde cerinţelor pentru a remedia lacunele în materie de capacităţi” ale Ministerului Apărării, a explicat un purtător de cuvânt.

Înțelegerea trebuia să dureze 10 ani

Contractul era unul extrem de important, cu o durată de 10 ani. Acesta avea drept scop modernizarea tuturor sistemelor informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat și bazat pe inteligenţa artificială.

Totuși, după încheierea licitaţiei în toamna anului 2019, compania Amazon, considerată iniţial drept favorită, a contestat alegerea făcută de Pentagon.

Amazon, acuzații dure pentru Trump

Gigantul de comerţ online Amazon a devenit în ultimii ani un adevărat expert în serviciile de cloud computing. Compania l-a acuzat pe fostul preşedinte american Donald Trump că s-ar afla în spatele alegerii Pentagonului din cauza animozităţii sale faţă de Jeff Bezos, fondatorul companiei și cel mai bogat om din lume.

Ministerul american al Apărării intenţionează să-şi întoarcă acum privirea spre mai multe companii, începând cu Microsoft şi Amazon, singurele două grupuri „capabile să răspundă nevoilor sale” la ora actuală.