Comisia Europeană (CE) a trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) un punct de vedere devastator pentru Secţia Specială înfiinţată anul trecut de puterea PSD-ALDE, potrivit unui document consultat de G4media. Punctul de vedere a fost trimis Curţii de la Luxembourg în cadrul unui litigiu dintre magistraţii din România şi Guvern privind modificările legilor Justiţiei.

Înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor, a afirmat Comisia Europeană.

CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă.

Înființarea unei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) are o serie de efecte negative precum: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie, potrivit Comisiei.

„În lumina tuturor celor de mai sus, față de efectele negative asupra independenței justiției pe care le are înființarea Secției, în special în ceea ce privește efectul inhibator asupra judecătorilor, aparența influențelor și presiunilor exterioare asupra activităților instanțelor și afectarea încrederii cetățenilor în sistemul de justiție, precum și absența unor motive plauzibile legate de buna administrare a justiției, Comisia consideră că dispozițiile naționale din cauză contravin cerințelor dreptului Uniunii cu privire la principiul protecției jurisdicționale efective.

În concluzie, Comisia consideră că ar trebui să se răspundă celei de-a patra și celei de-a cincea întrebări preliminare în cauza C-127/19 și celei de-a doua întrebări preliminare în cauza C-195/19 în sensul că cerința de independență a instanțelor consacrată la articolul 19 TUE și la articolul 47 din cartă trebuie interpretată în sensul că se opune înfințării unei structuri de procuratură separate având o competență exclusivă, ratione personae, de a ancheta infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, în împrejurări precum cele din litigiul principal, în măsura în care înființarea unei astfel de structuri nu este motivată, în mod plauzibil, de considerații legate de buna administrare a justiției.“

Comisia Europeană declară că ar fi fost de acord cu înfiinţarea unui nou parchet specializat în România dacă ar fi existat o „justificare obiectivă şi plauzibilă” sau „motive plauzibile legate de buna administrare a justiţiei”.

CE constată că puterea PSD-ALDE nu a justificat credibil nevoia unei astfel de Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Nu există statistici sau informații care să ateste un grad mare de infracţionalitate în rândul magistraţilor, astfel încât Guvernul să fi fost nevoit să înfiinţeze un astfel de parchet specializat ca să combată criminalitatea din cadrul acestei categorii profesionale.

Înfiinţarea SIIJ aduce, în opinia CE, „prejudicii grave de imagine magistraţilor, ceea ce va afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”.

„Pe de altă parte, o structură autonomă pentru anchetarea judecătorilor poate fi utilizată ca un instrument de intimidare și de presiune asupra activității acestora, mai ales dacă se ține cont de contextul în care a fost înființată Secția, ca parte a unei reforme legislative complexe care a slăbit independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Se creează astfel un efect inhibator asupra judecătorilor și a activității acestora, precum și o suspiciune generală privind posibilitatea unor influențe exterioare, în special de natură politică, asupra conținutului deciziilor judiciare, ceea ce poate afecta în mod semnificativ independența justiției, în special aparența de independență a organelor judiciare din România.“

Argumentul PSD potrivit cărora au făcut SIIJ ca să elibereze magistraţii de sub teroarea DNA este respins de către Comisie. Aceasta atrage atenția că CSM a dat aviz negativ înfiinţării Secţiei Speciale, iar magistraţii, în adunările lor generale, au respins cadoul otrăvit al PSD care a dorit să îi elibereze, cu forţa, de sub aşa zisa teroare, potrivit G4media.

Comisia consideră că înființarea unei astfel de Secții Speciale are ca scop încercarea de a lua dosare de la DNA precum cazul Tel Drum în care este investigat fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Înfiinţarea SIIJ este criticată în raportul MCV din noiembrie 2018, precum şi în rapoartele GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.