Banca Transilvania a majorat substanțial comisioanele

O decizie luată de Banca Transilvania va fi resimțită grav de clienții atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Cea mai mare instituție financiară din România, a decis să majoreze comisioanele bancare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Operațiunile efectuate la ghișeurile băncii vor fi taxate semnificativ mai mult începând cu anul viitor. Comisionul pentru retrageri de numerar de la ghișeu va crește de la 0,5%, sau minimum 5 lei la 0,9%. Ori minimum 9 lei pentru sumele sub 50.000 de lei. Asta în ceea ce privește persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, comisionul pentru aceeași operațiune va crește de la 0,8% la 1%.

Și retragerile de valută vor fi comisionate semnificativ mai mult, potrivit noilor prevederi. Comisionul pentru depunere numerar la ghișeu pentru persoanele fizice va crește de la 10 lei la 15 lei. În cazul persoanelor juridice, comisionul va crește de la 0,3% la 0,5%.

Mai mult decât atât, comisionul pentru plățile intrabancare cu ordin de plată la ghișeu va crește de la 5 lei la 10 lei, Această majorare se va aplica pentru ambele categorii de clienți, menționate anterior.

Plățile interbancare vor fi și ele afectate, cu creșteri ce variază de la 10,5 la 20 de lei pentru plățile sub 50.000 de lei și de la 16 la 30 de lei pentru plățile de peste această valoare în cazul firmelor. Pentru persoanele fizice, creșterea este de la 9 sau 20 de lei la 15 sau 25 de lei.

Este important de menționat: comisionul pentru depunerea în cont pentru titulari sau împuterniciți rămâne zero pentru persoanele fizice, în timp ce pentru firme se menține la 0,1% sau minimum 10 lei. Depunerea de numerar la automate rămâne și ea gratuită.

Ciolacu a condamnat creșterea „intolerabilă” a comisioanelor

Vineri, premierul României, Marcel Ciolacu, a reacționat vehement la creșterea artificială a comisioanelor bancare, denunțând această practică ca fiind „intolerabilă”.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, prim-ministrul a declarat că nu va permite lăcomiei unor bănci să afecteze cetățenii și întreprinzătorii români și că va lua măsuri imediate pentru a proteja interesele acestora.

Premierul a anunțat că va convoca săptămâna viitoare o întâlnire de urgență la Guvern cu specialiști din Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României (BNR), alături de reprezentanți ai micilor întreprinzători, băncilor și societății civile.

Scopul acestei întâlniri va fi discutarea problemei banilor cash și găsirea unor soluții pentru a proteja economia și cetățenii de practicile financiare nedrepte.