Am auzit cu toţii de dependenţa de alcool, droguri, tutun sau jocuri de noroc. Dar ce ar fi dacă am analiza puţin dependenţa de jocul la bursă? Poate fi încadrată în aceeaşi categorie, în cazul în care ea există?

Psihiatrii consideră un jucător ca fiind patologic în situaţia în care continuă să joace ignorånd efectele dramatice în plan material, familial sau social. Asemănător cu dependenţa creată de droguri sau alcool, jocul de noroc instalează şi toleranţa, fiind nevoie de o creştere a „dozei“ pentru a obţine acelaşi efect, iar încercarea de a părăsi jocul este însoţită, de obicei, de sevraj.

Şi pe bursă întålnim situaţii asemănătoare, pierderile sunt dureroase, lovesc puternic psihicul traderilor, îi aduce de multe ori în pragul disperării, iar atunci cånd sunt sub influenţa panicii nu judecă limpede. Jucătorul ajunge la următoarele simptome: nevoia de a tranzacţiona chiar dacă pierderile se adåncesc (overtrading); nevoia de a juca sume din ce în ce mai mari pentru a reface pierderile prin îmbunătăţirea mediei; existenţa unor preocupări persistente în ceea ce priveşte jocul (planificări, modalităţi de a aduce bani în plus); pierderea unei sume mari de bani este urmată de o nouă strategie, cu credinţa că „de data asta voi recupera“; prietenii şi familia jucătorului sunt minţiţi în legătură cu amploarea pierderilor.

Cunosc traderi care ar putea fi încadraţi în categoria jucătorilor, petrec peste 12 ore zilnic urmărind bursele, alimentează cu bani din salariu sau din împrumuturi bancare investiţiile, pierd sume imense din portofoliu fără a putea renunţa, măcar temporar, la trading, se alimentează în flux continuu cu sentimente pozitive sau negative de pe forumurile bursiere şi tranzacţionează obsesiv sub impulsul emoţiilor.

Cert este că pierderea generează în primul rånd durere, dar faptul că traderii respectivi revin de fiecare dată în piaţă pentru a încasa încă o porţie de pierdere mă face să cred că este vorba de dependenţă, şi atunci ar fi nevoie de o asociaţie, numită „Loser Anonimous“, în care să ne înscriem toţi perdanţii de pe BVB.

MUGUR ANGHELACHE, INVESTITOR