"Trimiterea în Atlanticul de sud a HNS Dauntless era planificată de mult timp. Este vorba de o misiune de rutină pentru înlocuirea unei alte nave de patrulare", a precizat un purtător de cuvânt al Marinei Regale. El a reamintit că Marea Britanie a menţinut în permanenţă o navă de război în zona arhipelagului Malvinelor, care se află sub dominaţie britanică din 1833 şi asupra căruia Argentina continuă să-şi revendice suveranitatea după ce l-a ocupat pentru scurt timp, în 1982.

Nava HMS Dauntless este prima dintr-o serie de şase distrugătoare ultramoderne de tip 45, comandate de Marina Regală. Potrivit purtătorului de cuvânt, trimiterea sa în Altanticul de sud nu constituie o escaladare a schimbului dur de replici între guvernul de la Londra şi cel de la Buenos Aires, care se acuză reciproc de "colonialism".

Prinţul William al Marii Britanii "va fi detaşat în insulele Falkland (denumirea britanică a arhipelagului) între februarie şi martie, însă aceasta constituie o procedură operaţională normală şi de rutină", a mai declarat aceeaşi sursă.

Prinţul, al doilea în ordinea succesiunii la tron, îşi va finaliza cu această ocazie formarea ca pilot de elicopter pentru operaţiuni de supraveghere şi salvare.